• Посилання скопійовано

Компенсація невикористаної відпустки при звільненні не є мінімальною гарантією – позиція суду

Івано-Франківський окружний адмінсуд 16.07.2018 р. у справі № 809/822/18 вирішував, чи треба застосовувати штраф у розмірі 10 мінзарплат за несвоєчасну виплату компенсації невикористаної відпустки при звільненні

Компенсація невикористаної відпустки при звільненні не є мінімальною гарантією – позиція суду

Коментар до судового рішення від 16.07.2018 р. у справі № 809/822/18 

Ситуація у судовій справі була наступна - ФОПу-роботодавцю за результатами перевірки було нараховано штраф:

  • у розмірі 10 мінзарплат за несвоєчасну виплату компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника;
  • у розмірі 1 мінзарплати за виплату зарплати працівникам один раз на місяць та пізніше семи днів після закінчення періоду.

При цьому перше порушення було усунено роботодавцем за приписом Держпраці. Але штраф до роботодавця все рівно застосували. 

Роботодавець не погодився з таким штрафом. Адже за ст. 265 КЗпП його передбачено оштрафувати за «недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці». А в чому було недотримання в цьому випадку? І хіба така компенсація належить до мінімальних гарантій з оплати праці? З цим він і звернувся до суду. 

 

Позиція Держпраці

Держпраці у суді вказала, що на її погляд,  компенсація за невикористану відпустку при звільненні працівника належить як до компенсаційних, так і до гарантійних виплат,  і відповідно до Інструкції №5 є складовою фонду оплати праці. Отже, зв'язок з оплатою праці прямий і невиплата цієї компенсації при звільненні, на думку Держпраці, є недотриманням мінімальних гарантій з оплати праці працівника. 

 

Позиція адмінсуду

Суд зазначив, що відповідно до п. 1.1 Інструкції №5 остання містить основні методологічні положення щодо визначення показників оплати праці у формах державних статистичних спостережень. Тож, приписи даної Інструкції слід застосовувати виключно щодо питання заповнення форм статистичної звітності.

На підставі цього суд вказав:  «хоча компенсація за невикористану відпустку, за наявності відповідних підстав, є обов'язковою виплатою, однак до державних мінімальних гарантій оплати праці не відноситься».  Це що стосується розміру штрафу. 

А от щодо правомірності застосування штрафу у разі усунення порушення, суд зауважив: «враховуючи факт усунення позивачем порушень вимог статті 83 КЗпП України та неналежність компенсації за невикористану відпустку до мінімальних державних гарантій оплати праці, відповідачем, при винесенні оскаржуваної постанови №09-14-339/98 неправомірно застосовано штраф у розмірі, передбаченому абзацом 4 частини 2 статті 265 КЗпП».

Щодо другого виду штрафу за несвоєчасно виплачену зарплату у розмірі 1 мінзарплати Івано-Франківськівський окружний адмінсуд зробив висновок не на користь роботодавця, оскільки вважає його правомірно застосованим.  Про цей вид штрафу неодноразово наголошувала й сама Держпраці. Про це ми розповідали тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»