• Посилання скопійовано

Наявність у фізособи статусу ФОП не означає, що усі правовідносини за її участю є господарськими

Якщо стороною договору є фізособа, то спір за ним має розглядатися за правилами цивільного судочинства

Наявність у фізособи статусу ФОП не означає, що усі правовідносини за її участю є господарськими

Юридичний ресурс «Протокол»

Харківська міська рада звернулася до господарського суду з позовом, у якому просила стягнути з фізичної особи – підприємця безпідставно збережені кошти у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельними ділянками без укладання відповідного договору оренди або наявності правовстановлюючих документів.

Нерухоме майно – нежитлові будівлі належать ФОП на праві власності. При цьому вона використовує земельні ділянки, на яких розташоване це майно, без набуття права власності, користування та державної реєстрації прав на земельні ділянки відповідно до вимог ст. 125, 126 ЗКУ.

З огляду на відсутність зареєстрованих за будь-якими юридичними або фізичними особами прав на ці земельні ділянки та з урахуванням ст. 12, 8083 ЗКУ – вони перебувають у власності територіальної громади м. Харкова.

Суд апеляційної інстанції з’ясував, що відповідач використовує придбані об’єкти нерухомості (нежитлові приміщення) для передачі в оренду за договорами, в яких виступає як фізична особа; з доходів, отриманих від оренди майна, відповідач сплачує податок на доходи фізичних осіб, а також сплачує як фізична особа – власник нерухомого майна податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельний податок з фізичних осіб.

Велика Палата Верховного Суду зазначила, що суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про те, що спірні правовідносини з позивачем стосовно фактичного використання відповідачем земельної ділянки без оформлення належним чином такого використання не мають ознак господарських. Судді ВП ВС погоджуються з викладеним у постанові суду апеляційної інстанції висновком щодо закриття провадження у справі, оскільки цей спір не належить до господарської юрисдикції, а має розглядатися за правилами цивільного судочинства.

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 17.10.2018 р. у справі №922/2972/17 (провадження №12-194гс18).

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»