• Посилання скопійовано

Орендар отримав відмову щодо продовження договору оренди: що далі?

Орендар, який отримав відмову від орендодавців, уважається таким, що втратив своє переважне право на укладення договорів оренди земельних ділянок

Орендар отримав відмову щодо продовження договору оренди: що далі?

«Закон і Бізнес» нагадує, що орендар, який скористався своїм правом та направив своєчасно листи-повідомлення про поновлення договору на новий строк, на що отримав відмову від орендодавців, уважається таким, що втратив своє переважне право на укладення договорів оренди земельних ділянок. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 18.04.2019.

У 2005 – 2006 рр. приватне підприємство орендувало понад 20 земельних ділянок для сільськогосподарських потреб строком на 10 років. За умовами договору орендар мав переважне право на його поновлення. У 2017 р. приватне сільське підприємство (ПСП) направило кожному орендодавцю лист-повідомлення про бажання подовжити строк договору. Проте селяни відповіли, що розривають останній, оскільки бажають користуватися землею самостійно. Водночас усі вони уклали договори емфітевзису з іншою юридичною особою.

Уважаючи переважне право на оренду порушеним, суб’єкт господарювання звернувся до суду. Перша інстанція позов задовольнила та поновила договори оренди. Апеляційний суд виніс протилежний вердикт, сказавши: оскільки орендар дістав відмову від орендодавців у подовженні строку, він утратив своє переважне право на укладення договорів оренди ділянок.

Зазначене рішення ПСП оскаржило в касаційному порядку.

Відмовляючи в задоволенні скарги, у постанові №625/166/18 ВС наголосив: наявність заперечень з боку орендодавця щодо поновлення договору з попереднім орендарем дає підстави для висновку, що переважного права орендаря, яке підлягає захисту відповідно до ст. 3 ЦПКУ, не порушено.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»