• Посилання скопійовано

Продаж ФОПом алкоголю неповнолітньому: чи можна уникнути штрафів?

Не забуваємо, що при продажу алкоголю особі, яка викликає сумнів щодо її віку, продавець зобов’язаний вимагати документ, що підтверджує вік. Адже помилитися може кожен, а відповідати за це доводиться штрафами та ліцензіями. Але така відповідальність застосовується лише після того, як продаж відбувся!

Продаж ФОПом алкоголю неповнолітньому: чи можна уникнути штрафів?

Коментар до Постанови ВС від 23.04.2019 р. у справі №П/811/1217/16

Однією з підстав анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження є продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Разом з таким анулюванням органи ДФС, які й видають відповідні ліцензії, приймають податкове повідомлення-рішення про застосування штрафу у розмірі 6800 грн (абз. 8 ч. 2 ст. 17 Закон №481).

 

А як підтверджується сам факт порушення – продажу алкоголю неповнолітній особі?

Розповімо одну захоплюючу ситуацію, яка є доволі поширеною серед підприємців, які тримають невеличкі магазинчики та/або МАФи. Незважаючи на те, що наша історія трапилася у 2016 році, однак, як показує практика, станом на 2019 рік нічого не змінилося.

 

Практична ситуація з «доведенням» порушення

Продавець бачить на вході до  магазину особу, яка на перший погляд схожа на неповнолітню. Такий потенційний покупець просить показати, а згодом й висловлює бажання придбати слабоалкогольний напій. І в цей час до магазину забігають поліцейські. Як вони про загрозу порушення дізналися, залишається поза історією. А нас цікавить, що відбувається далі.

Правоохоронці складають протокол про адмінправопорушення за ч. 2 ст. 156 КУпАП – за порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, а саме продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років.

До протоколу додаються пояснення цього неповнолітнього покупця.

Слід зазначити, що такі протоколи розглядають адміністративні комісії при виконавчих органах міських рад (ч. 1 ст. 218 КУпАП). І якщо рішення було на користь правоохоронців, то підприємцю доведеться сплатити адмінштраф від 1700 грн до 6800 грн.

Але це ще не все! Відомості про прийняте рішення потрапляють  до органів ДФС за місцем обліку такого підприємця. І якщо рішення було на користь правоохоронців, наведені вище факти стають підставою для застосування ДФС фінансової санкції – штрафу в розмірі 6800 грн за ст. 17 Закону №481. Також доведеться попрощатися із ліцензією.

Тобто податківці складають податкове повідомлення-рішення (ППР) про штраф та виносять рішення про анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями підприємцям-порушникам.

 

Чи можна в такій ситуації уникнути штрафів та повернути ліцензію?

Так, але для цього доведеться звернутися до суду.

Суд в коментованому судовому рішенні звертає увагу на важливий момент: доказами для прийняття ППР щодо ФОПа та постанови адміністративної комісії при виконавчих органах міськрад на продавця, як правило, стають наступні документи:

  1. протокол про адмінправопорушення та постанова про застосування адмінстягнення за ч. 2 ст. 156 КУпАП, складені працівниками поліції на продавця,
  2. пояснення неповнолітнього покупця,
  3. в окремих випадках – пояснення самого продавця.

Але ці всі документи вказують лише на те, що неповнолітня особа хотіла придбати слабоалкогольний або алкогольний напій, пиво тощо.

Так, суд наголошує на тому, що:

  1. продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів (ч. 4 ст. 15-3 Закону №481) зобов'язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.
  2. головне – відповідно до Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування, зобов'язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів (касовий чек, товарний чек тощо).

За бажання неповнолітнім купити і навіть за прохання продати – не штрафують. Навіть, якщо продавець погодився продати. Правопорушенням є суто продаж!

А якщо доказів, які би підтверджували факт продажу алкогольних напоїв неповнолітній особі, не надано, це вказує на недоведеність факту вчинення адміністративного правопорушення.

Відповідно, ВС став на бік ФОПа та підтримав висновки судів попередніх інстанцій – податкове повідомлення-рішення про застосування штрафу в сумі 6800 грн за ст. 17 Закону №481 було скасоване.

Крім того, у коментованому судовому рішенні суд сказав, що недоведеність факту вчинення адмінпорушення продавцем (а саме, продаж слабоалкогольного напою неповнолітній особі) не підтверджується й з огляду на постанову районного суду, яким скасована постанова адміністративної комісії про застосування адмінстягнення за ч. 2 ст. 156 КУпАП у зв’язку з відсутністю складу правопорушення у діях продавця. 

Отже, одні й ті самі аргументи допомогли продавцю відбитися від обох штрафів!

Щодо анулювання ліцензії на роздрібний продаж алкоголю у коментованій нами справі не згадувалось. Хоча на тих самих підставах можна було оскаржити і рішення щодо такого анулювання. Як показує практика, підприємці просто оформлюють нову ліцензію та сплачують всі збори при поданні документів.

 

Поради продавцям

Якщо така ситуація стається, то продавцю варто надати пояснення, в яких послатись на те, що були у продавця сумніви щодо віку особи.

Окрім того, продавцю слід звернути увагу на те, а чи був вибитий касовий чек на покупку. Якщо ви таки не встигли видати неповнолітньому покупцю касовий чек – є всі шанси вийти з цієї ситуації без адмінстягнення.

Також слід враховувати в обов’язковому порядку строки оскарження:

  1. постанова адміністративної комісії при виконавчих органах міських рад оскаржується у строк протягом десяти днів з дня її винесення (ст. 289 КУпАП) до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України (ст. 288 КУпАП);
  2. податкові повідомлення-рішення та рішення про анулювання ліцензії органами ДФС оскаржуються у строк, визначений у 10 робочих днів (п. 56.3 ПКУ) до ДФСУ, або безпосередньо до суду протягом шести місяців з дня, наступного за днем отримання відповідного рішення (ч. 2 ст. 122 КАСУ).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»