• Посилання скопійовано

Контрагент не сплачує податки: чи виникають негативні наслідки у покупця?

За позицією ВС, несплата контрагентом податку до бюджету не тягне відповідальності та негативних наслідків для покупця

Контрагент не сплачує податки: чи виникають негативні наслідки у покупця?

«Вісник. Офіційно про податки»

Як з’ясував Суд, у постанова ВС від 27.08.2019 р. у справі №815/5853/13-а, доводи податкового органу ґрунтуються на інформації, отриманій за результатами аналізу податкової звітності контрагентів Товариства-позивача, та без будь-яких фактів фіксації порушення робиться висновок про нереальність господарських операцій із позивачем.

По суті ж перевірка Товариства проводилася без дослідження та аналізу його первинних документів щодо взаємовідносин із контрагентами. Тому судами правильно зазначено, що висновки податкового органу про порушення позивачем податкового законодавства, які покладені в основу акта перевірки та відповідно оскаржуваного рішення, є безпідставними.

При цьому у випадку невиконання контрагентами свого обов’язку зі сплати податку до бюджету, на обставини чого посилається ДФС, це тягне відповідальність та негативні наслідки саме для таких осіб. Зазначена обставина не є підставою для позбавлення платника податку права на формування податкового кредиту у разі, якщо останній виконав усі передбачені законом умови щодо отримання такого права і має всі документальні підтвердження розміру свого податкового кредиту.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»