• Посилання скопійовано

ФОП-боржник ліквідувався: як стягнути борг через суд?

Ліквідований ФОП за своїми зобов`язаннями за вже укладеними договорами відповідає усім своїм майном

ФОП-боржник ліквідувався: як стягнути борг через суд?

ЮРЛІГА розповідає, що якщо боржник фізична особа-підприємець ліквідований, то з позовом про стягнення заборгованості потрібно звертатися не до цивільного суду, а до господарського.

Відповідне положення міститься у постанові Великої Палати від 9 жовтня 2019 року у справі №127/23144/18.

 

Обставини справи

Банк звернувся до суду із позовом, посилаючись на те, що фізичною особою – підприємцем взято кредит у розмірі 3000 грн. У зв`язку з невиконанням узятих на себе зобов`язань щодо повернення кредиту у відповідача виникла заборгованість. Банк хоче стягнути цю суму через суд, однак на дату подання позову ФОП втратив статус суб`єкта підприємницької діяльності.

Суди попередніх інстанцій вирішували питання, який суд повинен розглядати відповідний спір: господарський чи цивільний. Справу було передано до Великої Палати.

 

Позиція Великої Палати

Господарським кодексом встановлено, що сторонами в судовому процесі господарської юрисдикції – позивачами і відповідачами – можуть бути і фізичні особи, які не є підприємцями, а винятки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, не підлягають розгляду у господарських судах, чітко визначені положеннями статті 20 цього Кодексу (цей випадок до них не належить).

Відтак господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК спорів, у яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.

Згідно з ЦК, ГК, ст. 46 Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» однією з особливостей підстав припинення зобов`язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб`єкта підприємницької діяльності – фізичної особи (виключення з реєстру суб`єктів підприємницької діяльності) її зобов`язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. ФОП (навіть ліквідований, як у даному випадку) відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Таким чином, виходячи із суб`єктного складу та змісту правовідносин сторін як таких, що виникли з господарського договору, зобов`язання за яким у відповідача із втратою його статусу як ФОП не припинились, суди першої та апеляційної інстанції дійшли правильного висновку про належність спору до господарської юрисдикції.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»