• Посилання скопійовано

Зобов'язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах: чи можна зробити зарахування?

Якщо зобов`язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах, такі вимоги не можна вважати однорідними, тому їх зарахування не відповідає закону

Зобов'язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах: чи можна зробити зарахування?

Юридичний ресурс «Протокол»

Фабула судового акта: Залік однорідних вимог може досить успішно використовуватися для позбавлення від взаємних боргів контрагентів, які давно і тісно співпрацюють. Справа, що пропонується увазі читачів, дозволяє з’ясувати деякі нюанси цього правочину. Отже, ПАТ «Дельта Банк» (позивач, Банк) звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (відповідач, ТОВ) про визнання недійсним одностороннього правочину – заяви ТОВ про припинення зобов`язань між позивачем та відповідачем шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог, а саме: припинення в повному обсязі зобов`язань щодо сплати ТОВ на користь Банка суми заборгованості за договором кредитної лінії у розмірі 6 300 000 євро; припинення зобов`язань щодо сплати Банком на користь ТОВ заборгованості на загальну суму 7 122 150 доларів США (що за крос-курсом станом на 12.02.2015 складає 6 300 000 Євро) за договором банківського рахунку.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позовні вимоги задоволено, – визнано недійсним односторонній правочин – заяву ТОВ про зарахування зустрічних однорідних вимог. Судові рішення обґрунтовані тим, що заява відповідача суперечить ст. 601 ЦКУ та ст. 203 ГКУ, зокрема, у зв`язку з тим, що зараховані на підставі спірного правочину вимоги не є однорідними, оскільки виражені в різних іноземних валютах.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду з судовими рішеннями погодився, підтвердивши раніше сформований по цій проблемі правовий висновок (див. постанову Великої Палати ВС від 30.10.2018 у справі №914/3217/16), а саме.

Якщо зобов`язання сторін за договорами підлягають виконанню у різних валютах (євро та доларах США), такі вимоги не можна вважати однорідними з огляду на те, що євро та долар США (хоч і є грошовими коштами) є різними валютами, які не є рівнозначними. Отже, зарахування таких зустрічних вимог не відповідає вимогам ст. 601 ЦКУ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»