• Посилання скопійовано

ВС поставив крапку у питанні неправомірності «старого» Порядку блокування ПН

ВС не задовольнив касаційні скарги ДПС та Уряду щодо правомірності старого порядку блокування ПН. Зокрема, прийняття рішень комісіями регіонального рівня ДПС про відмову у реєстрації ПН та РК є протиправним

ВС поставив крапку у питанні неправомірності «старого» Порядку блокування ПН

Єдиною службою правової допомоги проводиться адвокаційна кампанія щодо правомірності зупинення та відмови у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Учасниками Служби серед іншого здійснюється судове представництво у справі 826/12108/18, щодо визнання протиправними та нечинними п. 10,20,21 постанови КМУ №117.

Верховним Судом розглянуто касаційні скарги відповідача - Кабінету Міністрів України та третьої особи - Державної податкової служби України, постановою від 10.03.2020 року касаційні скарги залишено без задоволення, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 05.06.2019 року та постанову Шостого апеляційного суду від 10.12.2019 року залишено без змін.

Повний текст постанови Верховного Суду за посиланням.

Серед іншого колегією Верховного Суду у своїй правовій позиції зазначено: Суд визнає делегування повноважень щодо визначення критеріїв оцінки ризиків ДПС за погодженням з Мінфіном порушенням Урядом положень пп. 201.16 ПКУ, що в свою чергу призвело до невідповідності п. 10 Порядку № 117 вимогам зазначеної норми Кодексу (п. 67).

Також, Суд визнає, що нормою пп. 201.16 ПКУ КМ надано право визначати виключно порядок та підстави зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до неї в ЄРПН, у той час як спірною постановою врегульовані питання так і відмови у такій реєстрації, що доводить факт прийняття відповідачем постанови за відсутності повноважень в частині відмови у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до неї в ЄРПН (п. 70).    

Довідково: у попередніх матеріалах спеціалістами Служби наголошувалось, що право Кабінету Міністрів України визначати підстави для відмови у реєстрації податкової накладної (п.201.16.3 в редакції ПКУ до 07.12.2017) було виключено Законом  №2245-VIII, який набрав чинності 01.01.2018 року.  

У відповідності до ч. 5 ст. 13 Закону про судоустрій і статус суддів висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Частиною 6 цієї статті визначено, що висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

На заміну постанови №117 Урядом 11 грудня 2019 року прийнято постанову "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних". Як зазначено у постанові нормативний акт прийнято відповідно до пп. 56.23.2 ПКУ і пп. 201.16 ПКУ.

Постановою затверджено:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Абзацом 2 п. 25 Порядку №1165 визначено, що комісії регіонального рівня приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі або відмову в такій реєстрації, врахування або неврахування таблиці даних платника податку, відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Пунктом 26 Порядку №1165 визначено, що комісія регіонального рівня діє в межах повноважень, визначених цим Порядком та Порядком прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим Мінфіном (Наказ Мінфіну №520).

За даними ДПС кількість прийнятих рішень комісіями регіонального рівня ДПС за лютий 2020 року складає - 7098. 

 

 Висновки

За висновками спеціалістів Служби:

1. Постанова №1165 та наказ Мінфіну №520 суперечать положенню пп. 201.16 ПКУ з огляду на висновки щодо застосування норм права викладеними у постанові Верховного Суду від 10 березня 2020 року у справі № 826/12108/18. 

2. Відповідно до ч. 5 ст. 13 Закону про судоустрій і статус суддів, висновки щодо застосування норм права, викладені у зазначеній постанові Верховного Суду, є обов’язковими для ДПС України та регіональних ГУ ДПС, Офісу ВПП, оскільки ними у своїй діяльності застосовуються нормативно-правові акти, що містять відповідну норму права.

3. Прийняття рішень комісіями регіонального рівня ДПС про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування є протиправним з огляду на вищевказані висновки Верховного Суду. 

4. Платники ПДВ можуть використовувати висновки щодо застосування норм права викладеними у зазначеній постанові Верховного Суду під час подання пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН/РК в Реєстрі або відмову в такій реєстрації, а також після отримання рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, під час адміністративного та судового оскарження.

 

 Заходи

Про вищезазначені правові ризики прийнято рішення повідомити Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Державну податкову службу України, регіональні ГУ ДПС та Офіс ВПП.

***

Джерело: Єдина служба правової допомоги

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»