• Посилання скопійовано

ФОП не закрив магазин-закусочну на час карантину – заплатив штраф у 34000 грн

Суд визнав винною у порушенні правил щодо карантину людей (ст. 44-3 КУпАП) посадову особу магазину-закусочної та оштрафував її на 34000 гривень

ФОП не закрив магазин-закусочну на час карантину – заплатив штраф у 34000 грн

Юридичний ресурс «Протокол»

Суд: визнав винною у порушенні правил щодо карантину людей (ст. 44-3 КУпАП) посадову особу магазину-закусочної та оштрафував її на 34000 гривень (Мар`їнський районного суду, №237/1196/20, 23.03.20)

Фабула судового акта: Нагаємо, що 17 березня 2020 року прийнято Закон України №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) доповнено ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей), диспозицією якої охоплюються наступні дії (бездіяльність) – порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Наведені порушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Увазі читачів пропонується одна з небагатьох, поки що, судових справ, розгляд якої в суді першої інстанції закінчився ухваленням рішення, яким посадову особу (фізична особа-підприємець) торговельного закладу було визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП та застосувано до неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 (тридцять чотири тисяч) гривень.

Як видно з тексту судового рішення, вказана особа в порушення вимог пп. 3 п. 2 Постанови КМУ від 11.03.2020 р. за №211 «Про запобіганняпоширенню натериторії Україникоронавірусу COVID-19», 18.03.2020 року близько 17:00 години не припинила роботу цього торговельного закладу та здійснювала прийом відвідувачів.

Ухваленню судом рішення не вплинув той факт, що ця особа не вважала себе винною та поясняла, що, в зазначений у протоколі день та час, працівники закладу, який виконує функції магазину-закусочної, відпускали продукти харчування, алкоголь, пиво на розлив та сигарети окремо кожній людині. Про заборону припинення роботи її закладу вона не знала, а від міських органів заборон не надходило.

Постанова суду містить посилання на показання ряду свідків, що підтвердили факт обслуговування відвідувачів закладу, в тому числі, – продавця та працівника поліції.

І, нарешті, суд послався на приписи пп. 3 п. 2 Постанови КМУ від 11.03.2020 р. за №211 «Про запобіганняпоширенню натериторії Україникоронавірусу COVID-19» зі змінами внесеними Постановою КМУ від 16.03.2020 р. №215 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», відповідно до яких з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. заборонено роботу суб`єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв`язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Із змісту положень ч. 1, 3, 4 ст. 29 Закону України від 06.04.2000 р. №1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб» рішення про встановлення карантину, а також про його відміну негайно доводиться до відома населення відповідної території через засоби масової інформації.

Слід зазначити, що на цей час судове рішення не набрало законної сили.

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»