• Посилання скопійовано

На вас безпідставно склали адмінпротокол? Можна відшкодувати моральну шкоду!

Закриття справи про адмінправопорушення через відсутність його складу свідчить про незаконність дій патрульних, та, на думку Верховного Суду, є підставою для відшкодування порушнику моральної шкоди

На вас безпідставно склали адмінпротокол? Можна відшкодувати моральну шкоду!

Коментар до Постанови ВС від 05.02.2020 р., справа №640/16169/17

Поліція склала на вас протокол та відкрила адміністративну справу? А потім ви довели, що порушення не було і справу закрили? Це, звісно, добре. А як щодо втрати нервів та часу? 

Законом від 01.12.1994 р №266/94-ВР «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» (далі – Закон №266) надається право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, у випадках, зокрема, закриття справи про адміністративне правопорушення.

Це право існує у кожного, тобто і у вас! Тому можливість отримати певну суму коштів як компенсацію існує. І коментоване нами рішення розповідає про один з таких випадків.

Нам ця справа здалася дуже цікавою, адже Закон №266 існує ще з 1994 року, проте правом на відшкодування моральної шкоди скористалися одиниці. 

Фабула справи: 08.06.2017 р. екіпаж патрульної поліції прибув за викликом громадянина, який намагався поставити паркан на земельній ділянці, що належить його сусіду. 

Проте поліція замість того, щоб захистити сусіда та його майно, почала відтягувати сусіда та говорити, щоб він та його дружина не перешкоджали захопленню земельної ділянки. Інакше вони будуть затримані, доставлені у відділ поліції та притягнуті до адмінвідповідальності за ст. 173, 185 КУпАП. Так і сталося – їх доставили у відділ поліції, де щодо них було складено протоколи за обіцяними статтями. 

І це ще не все. Після перебування як незаконно, на їхню думку, затриманих і незаконно звинувачених за двома статтям КУпАП, сусід та його дружина повернулись на свою земельну ділянку, де побачили, що половина земельної ділянки більше їм не належить та відгороджена парканом.

Звісно, що з точки зору майнового спору щодо земельної ділянки, їм нічого не залишилось як звернутись до суду та повернути собі право на свою земельну ділянку та користування нею.

Але їх обуренню не було меж – адже громадянин, який захопив частину їх земельної ділянки не лише демонстративно захопив чужу землю, а, по суті, залучив до такого злочинного захвату екіпаж патрульної поліції. Постраждалі ні на хвилину не сумнівались у тому, що дії патрульних були цілком свідомі та вони не могли не розуміти, що вчиняють незаконно. Тому вони звернулися за захистом вже до суду. 

 

Момент перший: притягнення до адмінвідповідальності скасували!

Після того, як сусіда та його дружину доставили у відділ поліції, був складений протокол, у якому вказано, що сусід:

  1. здійснював образливе чіпляння до громадян, чим порушував громадський порядок і спокій громадян, за що відповідальність передбачена ст. 173 КУпАП;
  2. на законну вимогу інспектора  припинити правопорушення не відреагував та продовжив вчиняти протиправні дії, тобто вчинив злісну непокору вимозі поліцейського, за що відповідальність передбачена ст. 185 КУпАП.

Але постановою районного суду провадження в справі про притягнення сусіда до адмінвідповідальності за ст. 173, 185 КУпАП було закрито за відсутності в його діях складу адмініпорушення. Таке рішення суд обґрунтував тим, що в цій ситуації наявний факт спору щодо користування земельною ділянкою. Очевидно, судді вирішили, що земля – то святе, і в такому спорі  аргументація сторін може бути дещо бурхливою. 

Тож суд поставився до ситуації з розумінням, а сусід та його дружина вирішили цим скористатися. Адже крім образи на загарбника рідної землі (з ним розбиралися окремо), в їх душах зачаїлася образа на дії поліції. А раз суд вирішив, що адмінпорушення не було, то цей факт доводить неправомірність дій патрульних та є підставою для відшкодування завданої в зв'язку з цим моральної шкоди. 

 

Перші дві інстанції постраждалим відмовили

Сусідом було прийнято рішення звернутись до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої органами влади. Обгрунтовуючи свій позов, сусід посилається на те, що екіпаж патрульної поліції стали співучасниками злочину громадянина, який захопив земельну ділянку без судового рішення.  А оскільки справи про адмінпорушення закрито, то патрульні поліцейські своїми злочинними діями завдали йому матеріальну та моральну шкоду.

Проте спочатку суди поставились до такого способу використання закриття адмінсправи досить критично.  І постраждалих не підтримали. 

За їхніми висновками, складений працівником поліції протокол про адмінправопорушення не є актом, який встановлює, змінює чи скасовує норми права у відповідній сфері відносин або породжує права і обов’язки для «порушника». Протокол є лише фіксацією порушення, яке виявлено працівником поліції. Інших належних та допустимих доказів, підтверджуючих неправомірність дій патрульних не надано.

Більш того, суди вирішили, що постанова районного суду, якими провадження у справах про притягнення сусіда до адмінвідповідальності за ст. 173, 185 КУпАП закрито, не є доказом неправомірності дій патрульних. А отже, не є підставою для відшкодування шкоди.

Була в цих рішеннях і ще одна думка: факт злочинного захоплення земельної ділянки та співучасть у цьому працівників поліції існують лише зі слів самого сусіда. В цьому суди дещо праві, проте не все так просто. 

Довести факт захоплення мали, насамперед, самі поліцейські, які прибули на виклик сусіда – йдеться про огляд документів на земельну ділянку, наявність чи відсутність судового рішення щодо користування земельною ділянкою та визначення меж кожному зі сусідів (користувачів), документів, що свідчать про наявність спору щодо користування земельною ділянкою між сусідами, факту встановлення/перенесення паркану без судового рішення тощо.

А оскільки ні поліція, ні суд розслідування проводити не стали, то, звісно, що за таких умов звинувачення постраждалих виглядали безпідставними. Проте Верховний Суд став на бік позивачів. 

 

Думка ВС, якою варто скористатися

На думку ВС, ст. 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Статтею 23 ЦКУ встановлено право особи на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав та законних інтересів. 

Шкода, завдана незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, розслідування, прокуратури або суду, відшкодовується державою лише у випадках вчинення незаконних дій, вичерпний перелік яких охоплюється ч. 1 ст. 1176 ЦКУ. А саме у випадку незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, затримання, накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт. Шкода відшкодовується незалежно від вини

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №266 в особи виникає право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок незаконного накладення штрафу.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 2 Закону №266 передбачено, що право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадку, зокрема, закриття справи про адміністративне правопорушення.

Тобто справа про адмінпорушення, закрита судом, вже свідчить про незаконні дії посадових осіб, які ініціювали та здійснювали вказане провадження (складання протоколу, затримання особи, отримання пояснень та інше). Відшкодування моральної шкоди провадиться незалежно від того, чи застосувались з боку держави будь-які заходи примусу, чи був сплачений штраф, накладений судом.

 

Висновки

Наведена справа ще раз доводить, що громадяни мають знати свої права та вміти ними користуватись. І яскраво демонструє, як саме це треба робити, як потрібно себе поводити у подібних ситуаціях та які наслідки очікують представників органів державної влади (не лише патрульних) у випадку незаконних дій. 

До того ж ми сподіваємось, якщо таких порушників, як у коментованій нами справі, буде більшати, як і більшати відшкодованих сум, подібних дій з боку патрульних чи інших представників органів державної влади буде меншати. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»