• Посилання скопійовано

«Амністія» з ЄСВ для «сплячої» самозайнятої особи: поради адвоката

Повідомлення про списання суми недоїмки поки що не є виконавчим документом, а отже не сприймається виконавчою службою як підстава для закриття виконавчого провадження та зняття арештів з майна та коштів

«Амністія» з ЄСВ для «сплячої» самозайнятої особи: поради адвоката

ЛІГА.Блоги розповідає, 3 червня 2020 року набув чинності закон, який дозволяє списати недоїмку з ЄСВ, якщо встигнути до 31 серпня 2020 року.

Велика кількість адвокатів працюють по найму в адвокатському бюро чи об’єднанні та разом з цим обліковуються податковою як самозайняті особи. 

Протягом 2019-2020 років податкова активно розсилає таким адвокатам вимоги про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ. Недоїмку нараховують за рік і в середньому суми сягають від 1000$ до 1000Є.

Далі, якщо ця недоїмка не сплачується податкова оперативно направляє вимогу до виконавчої служби, адже за законом про виконавче провадження така вимога є виконавчим документом.

Своєю чергою, державний виконавець за один день (а може і за одну годину) відкриває виконавче провадження, виносить постанову про арешт майна (коштів) боржника і миттєво надсилає її в банк та реєстраційну службу.

Як наслідок, досить швидко все майно адвоката разом із рахунками та грошима на них опиняється під арештом. І що саме неприємне, для зняття цих арештів діючий закон про виконавче провадження не передбачає жодної підстави.

В грудні 2019 року Верховний Суд сформував правовий висновок для «сплячих» ФОПів, який за аналогією можливо застосувати і до адвокатів (справа № 440/2149/19), який звівся до того, що «сплячий» ФОП (читай - адвокат) зобов’язаний сплачувати ЄСВ лише за умови, що він не є найманим працівником. В іншому випадку такий ФОП є застрахованим і платником єдиного внеску за нього є його роботодавець. «Інше тлумачення норм Закону № 2464-VI щодо необхідності сплати єдиного внеску особами, які перебувають на обліку в органах ДФС і зареєстровані як фізичні особи-підприємці (однак господарську діяльність не здійснюють і доходи не отримують), та які одночасно перебувають у трудових відносинах, спричиняє подвійну його сплату (безпосередньо особою та роботодавцем), що суперечить меті запровадженого державою консолідованого страхового внеску».

Проте, для нашої податкової судова практика ніколи не була визначальною, тому борги по ЄСВ продовжують нараховуватися, виконавчі провадження відкриваються, арешти накладаються.

 

Що пропонує держава?

03.06.2020 року набув чинності п. 5 розд. І Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», яким передбачена можливість списати недоїмку з ЄСВ, якщо встигнути до 31.08.2020 року!!

Процедура виглядає наступним чином:

1. В податкову за місцем обліку (там, де отримували 4-ОПП або 34-ОПП) необхідно подати дві заяви: за формою 8-ОПП та за формою 7-ЄСВ. Бланки можна без проблем скачати в інтернеті. До заяви 8-ОПП необхідно додати свою стару 4-ОПП або 34-ОПП (в кого як) та витяг з ЄРАУ, де буде зазначено, що ви працюєте, наприклад, у складі адвокатського об’єднання. В заявах обов’язково треба зазначити підставу – п. 65.10.2 Податкового кодексу України: зміна організаційної форми адвокатської діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу, а також назву та ЄДРПОУ об’єднання чи бюро, де ви працюєте як найманий працівник.

2. Також в ту саму податкову треба подати декларації з ЄСВ за 2017, 2018, 2019 та половину 2020 року (по 03.06.2020), якщо вони не подавалися раніше. Всі декларації мають бути з нулями. Декларації за 2017, 2018, 2019 роки є початковими, декларація за 2020 рік є ліквідаційною. У відповідній графі треба проставити про це відмітку. Також у декларації за 2020 рік у відповідному полі треба проставити дату подання заяви 8-ОПП.

3. Після цього, через канцелярію податкової подається заява про списання заборгованості по ЄСВ. Заява складається у довільній формі. До речі, таку заяву можна подати в канцелярію будь-якої районної податкової (в ту, яка ближче), бо всі вони є «філіями» ГУ ДПС у м. Києві.

Результатом всіх цих дій має стати податкова камеральна перевірка (протягом 15 робочих днів) і як наслідок або списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, або відмова в такому списанні. 

Проте як завжди є нюанс. Повідомлення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені поки що не є виконавчим документом, а відтак не сприймається виконавчою службою як підстава для закриття виконавчого провадження та зняття арештів з майна та коштів адвоката.

Отже, поки два відомства на міністерському рівні не домовляться між собою, списання боргу з ЄСВ не рятує від арешту і обмежень, з ним пов’язаних.

 

Що робити адвокату?

Тому, на мою думку, наразі залишається тільки судовий шлях.

Можна оскаржити дії/бездіяльність державного виконавця та скасувати арешти по ЦПК або оскаржити саму вимогу про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ та скасувати її по КАСУ.

Кожен з цих шляхів є тривалим, але ефективним. Принаймні Окружний адміністративний суд м. Києва вже приймав рішення на користь адвокатів (справа № 640/9262/19).

Але я все ж таки сподіваюсь на здоровий глузд нашої влади і можливість вирішення цих питань в позасудовому порядку.

Олександр Кудрявцев,

Адвокат Адвокатського об'єднання "Клочков та партнери"

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»