• Посилання скопійовано

Смерть голови фермерського господарства не припиняє постійного користування землею

Помер голова та засновник фермерського господарства. Що зі землею? Чи припиняється право постійного користування землею у ФГ в такому разі? Чи потрібно таку землю переоформляти? На ці та інші питання надала повну та вичерпну відповідь Велика Палата ВС

Смерть голови фермерського господарства не припиняє постійного користування землею

Коментар до постанови Великої Палати ВС від 23.06.2020 р., справа №922/989/18

Статус земельної ділянки при створенні фермерського господарства

Нагадаємо, що фермерське господарство (надалі — ФГ) підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою (ч. 1 ст. 8 Закону про ФГ).

Отже, ще до створення ФГ її засновники вже мають у наявності земельні ділянки (у власності чи у користуванні/оренді).

Ось і в коментованій нами справі так було. Суд встановив, що на момент створення ФГ її майбутній голова мав земельну ділянку на праві постійного користування, що й стало підставою для створення ФГ. Підтвердженням права користування земельною був Державний акт на право постійного користування.

Після багатьох років існування ФГ (аж з 1993 року) у 2011 році головою ФГ стала інша особа, відомості про що було належним чином внесені до ЄДР.  Проте право ФГ користуватися земельною ділянкою це не скасувало. Адже, хоч голова й інший, склад засновників не змінився.

Але у 2018 році колишній голова та колишній користувач земельною ділянкою, на який було створено ФГ, помер. Реакція на цю обставину не забарилась – ГУ Держгеокадастру наказом від 02.03.2018 р. №1106-СГ припинило права користування земельною ділянкою. З чим у такому разі залишилось ФГ?

 

Землю засновника-ФО до статутного фонду ФГ не вносять

За змістом статей 1, 5, 78 і 12 Закону про ФГ після укладення договору оренди земельної ділянки для ведення фермерського господарства та проведення державної реєстрації такого господарства обов'язки орендаря цієї земельної ділянки виконує фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась.

Після державної реєстрації фермерського господарства у правовідносинах користування земельними ділянками, наданими на підставі Закону про ФГ, відбувається фактична заміна землекористувача – права й обов'язки користувача земельної ділянки переходять до фермерського господарства з дня його державної реєстрації.

Щодо цього Велика Палата ВС зазначала: для фактичної заміни орендаря та переходу обов'язків користувача земельної ділянки до ФГ має значення факт державної реєстрації ФГ як юрособи, а не внесення земельних ділянок до його статутного капіталу.

Відповідні висновки наведені у постановах Великої Палати ВС від 31.10.2018 р. у справі №677/1865/16-ц, від 16.01.2019 р. у справі №695/1275/17, від 16.01.2019 р. у справі № 483/1863/17.

Все наведене стосується й постійного користування земельною ділянкою фізособи-засновника ФГ.

Таким чином, при створенні ФГ (СФГ) земельні ділянки, які надавались засновнику(ам) у власність чи у користування (у т.ч. оренду), можуть на законних підставах використовуватись ФГ без необхідності їх внесення до статутного капіталу.

 

Фактичним користувачем землі є ФГ, а не ФО-засновник

У коментованій нами справі Велика палата також додає, що фермерське господарство (у будь-якій його формі) створюється для діяльності з виробництва товарної сільгосппродукції, її перероблення та реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, з метою отримання прибутку, що відповідає наведеному у ст. 42 ГКУ.

Враховуючи законодавчі обмеження щодо цільового використання земельної ділянки, після її отримання громадянином ФГ має бути зареєстроване у встановленому законом порядку. Верховний Суд України вважає, що після укладення договору тимчасового користування землею, у тому числі на умовах оренди, фермерське господарство з дати державної реєстрації набуває статусу юрособи та з цього часу обов`язки землекористувача земельної ділянки здійснює ФГ, а не громадянин, якому вона надавалась.

При цьому будь-якого документального оформлення такої фактичної заміни землекористувача закон не вимагає та не встановлює. Не вноситься жодних змін й до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, не подаються відповідні відомості й до органів державної влади чи місцевого самоврядування. Достатньо цільового призначення земельної ділянки, яка була надана майбутньому засновнику ФГ.

 

Постійне користування після смерті голови з ФГ не припиняється

Ми впевнені, що всі користувачі земельних ділянок пам’ятають, що право постійного користування, набуте до 01.01.2002 р., мало бути переоформлене на оренду до 01.01.2008 р. Втім, Конституційний Суд України рішенням від 22.09.2005 р. №5-рп/2005  визнав таку вимогу неконституційною.    Тому право постійного користування й надалі є законним способом користування земельними ділянками, у т.ч. й безпосередньо ФГ.

Воно може бути припинено лише з певних підстав, закріплених у законодавстві, перелік яких є вичерпним (ст. 114 Земельного кодексу). Така підстава припинення права постійного користування фермерським господарством земельною ділянкою свого засновника як смерть громадянина - засновника ФГ відсутня.

Тому Велика палата доходить висновку, що у разі смерті громадянина - засновника ФГ право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновником, не припиняється зі смертю цієї особи, а зберігається за ФГ як за юрособою, до якого воно перейшло після створення ФГ.

Таке право зберігається за ФГ як за юрособою аж до часу припинення діяльності ФГ у встановленому порядку.

Увага! Велика Палата ВС також нагадала, що право постійного користування земельною ділянкою через перехід його до фермерського господарства не входить до складу спадщини.

 

Висновки

Підсумуємо висновки Великої Палати ВС у коментованому нами рішенні:

  1. Правове становище СФГ як юридичної особи та суб`єкта господарювання, в тому числі його майнова основа, повинні залишатися стабільними незалежно від припинення участі в його діяльності засновника такого господарства як в силу об`єктивних причин (смерті, хвороби тощо), так і на підставі вільного волевиявлення при виході зі складу ФГ.
  2. Велика Палата Верховного Суду відступила від попередніх висновків та  зазначає, що з моменту створення ФГ до нього як до юрособи переходять правомочності володіння і користування та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки його засновника.
  3. У разі смерті громадянина - засновника СФГ відповідні правомочності та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки, яка була надана засновнику саме для ведення ФГ, зберігаються за цією юридичною особою до часу припинення діяльності ФГ у встановленому порядку.
  4. Зі смертю засновника ФГ, якому спірна земельна ділянка була надана на праві постійного користування, таке право не припиняється, не переоформляється та залишається за ФГ до дати припинення ФГ як юрособи.

ВС також наголошує, що виданням оспорюваного наказу всупереч вимогам земельного законодавства ГУ Держгеокадастру втрутився у право ФГ на мирне володіння своїм майном на порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про права людини, що є підставою для визнання його недійсним.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»