• Посилання скопійовано

Статус неприбутковості при отриманні ОСББ грошового внеску за судовим позовом

ДПСУ відповіла на питання щодо правомірності ОСББ - неприбуткової організації отримувати дохід у вигляді грошового внеску від відповідачів за судовим позовом внаслідок укладання мирової угоди, який направлено для благоустрою прибудинкової території багатоквартирного будинку

Статус неприбутковості при отриманні ОСББ грошового внеску за судовим позовом

Коментар до ІПК ДПС від 06.11.2020 р. № 4597/ІПК/99-00-04-02-02-06

Згідно з пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Водночас абз. 1 пп. 133.4.2 ПКУ передбачено, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Як встановлено переліком, наведеним у ст. 21 Закону № 2866, до складових коштів ОСББ належать:

  • кошти державного та/або місцевого бюджетів, отримані на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирного будинку;
  • добровільні майнові, у тому числі грошові, внески фізичних та юридичних осіб;
  • внески і платежі співвласників;
  • кошти, отримані з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об’єднання*.

* Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання (частина четверта ст. 4 Закону № 2866).

Відповідно до вищезазначеного, податківці у коментованій ІПК зазначали, що ОСББ не сплачує податок на прибуток з доходів, отриманих у вигляді грошового внеску, направленого для благоустрою прибудинкової території багатоквартирного будинку, від відповідачів за мировою угодою між таким об’єднанням як позивачем та відповідачами за умови, що такі доходи використовуються такою неприбутковою організацією за цільовим призначенням, тобто для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та не здійснюється розподіл доходів серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

 

Відображення такого доходу у Звіті

Не забули податківці і про відображення такого доходу у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Як вказується у коментованій ІПК, такі доходи відображаються у рядку 1.11 «Інші доходи» частини І Звіту.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»