• Посилання скопійовано

Укладання ЦПХ замість трудового договору: судова практика

За позицією суду, укладаючи цивільно-правовий договір з працівником, суб’єкт господарювання фактично здійснює спробу підміни трудових відносин цивільно-правовими

Укладання ЦПХ замість трудового договору: судова практика

Держпраці у Миколаївській області зазначає, що за результатами інспекційного відвідування у підприємця, що здійснює діяльність на мобільній точці торгівлі кавою та чаєм з автотранспортного засобу в центрі міста Миколаєва, зафіксовано працю фізичної особи, яка працювала без укладеного трудового договору.

За встановленим фактом уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області до суб’єкта господарювання застосовано фінансові санкції  у розмірі 125 190  гривень.

Під час розгляду справи у суді першої інстанції підприємець спирався на  договір цивільно-правового характеру відповідно до предмета якого фізична особа мала надати йому  допомогу у послугах з викладання  та фасування продуктів та інгредієнтів, а також продажу виготовлених кави та чаю. Винагорода за виконану роботу залежала від кількості реалізованих готових напоїв. Суд першої інстанції спростував цей аргумент.

Під час розгляду справи колегія суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду погодилась  із висновком суду першої інстанції, що підприємець здійснив  фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору. Зокрема, уклавши цивільно-правовий договір з працівником, суб’єкт господарювання  фактично здійснив спробу підміни трудових відносин цивільно-правовими. Предметом договору, укладеного між підприємцем та  фізичною особою є процес праці, що є ознакою трудових відносин та суперечить природі договору цивільно-правового характеру, предметом якого є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт.

Апеляційну скаргу фізичної особи-підприємця залишено без задоволення, а рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 12 березня 2021 року – без змін.  Тож, підприємцю доведеться сплатити  штраф за використання незадекларованої праці.

Нагадуємо, з 01 липня 2021 року на території України, та зокрема в Миколаївській області, розпочалася інспекційна компанія з питань виявлення незадекларованої праці. Управління Держпраці у Миколаївській області закликає роботодавців проаналізувати та належним чином оформити  трудові відносини з працівниками.

Джерело: Держпраці у Миколаївській області

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»