• Посилання скопійовано

В Україні презентували застосунок «єСуд»

28 вересня відбулась презентація мобільного застосунку «єСуд». Завдяки йому користувачі матимуть змогу особисто відстежувати рух документів у судовій справі

В Україні презентували застосунок «єСуд»

28 вересня 2021 року в Державній судовій адміністрації України відбулася презентація мобільного застосунку «єСуд». В заході, який транслювався в режимі онлайн на You Tube-каналі порталу «Судова влада України», взяли участь: заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Роман Бабій, Член Ради суддів України, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов. 

Функціонал застосунку «єСуд» та перспективи його подальшого розвитку презентували заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький та в.о. директора Державного підприємства «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко.

«Проблема зручності доступу до правосуддя, на жаль, існує в масштабах всієї України. Особливо гостро вона відчувається в умовах пандемії та збройної агресії. Завдання держави у такому випадку – робити доступ до суду і захист громадянами своїх прав зручним та ефективним. Тому система електронного суду є одним із найдієвіших елементів для забезпечення цієї зручності», – сказав під час презентації народний депутат України, голова робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні Роман Бабій.

За словами розробників мобільного застосунку «єСуд», його бюджет склав приблизно 360 тис.грн. Але ці витрати взяло на себе представництво  ПРООН в Україні.

«Ми згенерували ідею з урахуванням побажань користувачів підсистеми «Електронний суд», основну версію якої тестували з 2018 року. Вони висловилися щодо потреби розробки мобільної версії застосунку, щоби доступ до «Електронного суду» був більш зручнішим через мобільні пристрої та смартфони. Тому ДСА України окрім ідеї розробило технічне завдання і функціональні вимоги до цього застосунку», – розповів Сергій Чорнуцький.

Він наголосив, що на сьогодні завершено оформлення усіх дозвільних документів та підписано відповідний Договір з Проєктом ПРООН.

«Усі виключні майнові права передані ДСА України разом з програмними кодами і тепер немає жодної залежності щодо подальшої модернізації та супроводження продукту з боку якихось сторонніх розробників. Тому мобільний застосунок «єСуд» є власністю Державної судової адміністрації України», – підкреслив заступник Голови ДСА України.

Сергій Чорнуцький наголосив, що цей мобільний застосунок стає дуже актуальним особливо для тих громадян, які знаходяться в зоні збройного конфлікту на Сході України на території Донецької та Луганської областей. Він спрощує доступ до правосуддя та в деяких випадках не зобов’язує людей на території не підконтрольній Україні перетинати лінію розмежування.

Щодо назви застосунку, то Сергій Чорнуцький пояснив, що літера «є» в «єСуд» означає не «електронний», а «є», тобто, існує. По аналогії з іншими сервісами від Мінцифри, зокрема, «єМалятко».

Під час презентації розробники також розповіли, що після проведення всебічного закритого тестування, мобільний застосунок доступний для вільного завантаження у GooglePlay та AppleStore. Мобільний застосунок «єСуд» дозволяє не лише слідкувати за рухом документів у судовій справі, але й отримувати процесуальні документи та судові повідомлення на власний смартфон. Це ІТ-рішення спрощує доступ до правосуддя як мешканцям віддалених населених пунктів та непідконтрольної уряду України території, так і всім іншим жителям України.

«У реалізації ініціативи Президента України «Суд у смартфоні» це лише перший крок, який вдалося впровадити в стислі терміни та в ситуації критичного недофінансування судової системи», – наголосив т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, коментуючи презентацію застосунку.

Застосунок «єСуд» дозволяє:

  • отримувати пуш-повідомлення про надходження до електронного кабінету нових документів та зміну стану справ, у яких користувач є учасником чи учасницею;
  • переглядати справи, провадження, процесуальні документи, що надіслані судом до кабінету;
  • переглядати заяви, клопотання та інші документи, які користувач створив в своєму кабінеті;
  • переглядати довіреності та ордери, що знаходяться в кабінеті користувача;
  • анулювати довіреності та ордери, які видав користувач.

Розробники додатку виступили із проханням надсилати пропозиції та побажання щодо поліпшення інтерфейсу, розширення функціоналу або інформацію про виявлені технічні проблеми на електрону адресу: inbox@ccs.court.gov.ua або звертатися за телефоном технічної підтримки: (044) 492-70-10.

Відео за посиланнями: youtube, facebook.

 

Додаткова інформація:

Розробка застосунку здійснювалася Floor 12 Apps у партнерстві з Державною судовою адміністрацією України та ДП «Центр судових сервісів» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Джерело: Судова влада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»