• Посилання скопійовано

Якщо ТОВ/ТДВ саме є співвласником себе: як змінити директора?

Закон про ТОВ/ТДВ передбачає можливість викупу частки учасника самим товариством. Але така частка не враховується при голосуванні під час загальних зборів! Тому ВС розповів, як правильно проголосувати за зміну керівника товариства та чи враховувати вимоги застарілих статутів

Якщо ТОВ/ТДВ саме є співвласником себе: як змінити директора?

Постанова КГС ВС у справі № 904/1112/20

Як відомо, директора призначають засновники (учасники) ТОВ/ТДВ. І робиться це на загальних зборах шляхом голосування.

А якофо рмити таке призначення і провести голосування, якщо саме товариство є своїм власним співвласником?

Стаття 25 Закону про ТОВ/ТДВ встановлює кілька простих правил, зокрема:

  1. товариство має право придбавати частки у власному статутному капіталі без його зменшення на розмір такої частки лише за умови, що на день такого придбання товариство сформує резервний капітал у розмірі ціни придбання викупленої частки;
  2. частка, що належить товариству, не враховується при визначенні результатів голосування на загальних зборах учасників при розподілі прибутку товариства, а також при розподілі майна товариства у разі його ліквідації;
  3. у разі придбання частки (частини частки) учасника самим товариством без зменшення статутного капіталу товариства воно зобов’язане здійснити відчуження такої частки відплатно не пізніше ніж через один рік з дня придбання (якщо інше не передбачено у статуті).

На останній пункт звертаємо вашу особливу увагу. Втім, зараз він нам не знадобиться, ми докладно аналізуватимемо перші два пункти на прикладі рішення ВС.

 

Як голосувати, якщо частка придбана товариством до 2017 р.?

У справі, що нами коментується, постало питання зміни керівника ТДВ.

Відповідно до статуту, товариство як власник частки у власному статутному капіталі, не має повноважень брати участь у голосуванні, зокрема, з питань зміни керівництва.

Правда тут є одне «але»: ЮО-учасник цього ТДВ подав позов до суду про визнання недійсним рішення про таку зміну керівника, і посилається на той факт, що частка в розмірі 13,31803%, яка належить ТДВ, була придбана ним через виключення учасників з товариства на підставі ст. ст. 6465 Закону України “Про господарські товариства” ще у 2014 році.

Тож, суд розглядав питання: чи можуть норми нового Закону про ТОВ/ТДВ впливати на випадки, коли частка була придбана ще до набрання чинності цим законом?  

 

А якщо статут застарів?

Вирішення цього спору ускладнювалось тим, що учасники цього ТДВ не привели свій статут відповідно до нового Закону про ТОВ/ТДВ. А отже, мала місце розбіжність між нормами чинного закону і статуту.

Нагадаємо, що пунктом 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ТОВ/ТДВ встановлено річний строк, протягом якого застосовуються положення статуту товариства, навіть якщо вони не відповідають вказаному Закону, за умови, що вони відповідають законодавству станом на день набрання чинності Закону про ТОВ/ТДВ.

Після 17.06.2019 року положення статутів, які не відповідають вказаному Закону, не застосовуються. Натомість застосуванню підлягають норми Закону про ТОВ/ТДВ.

Таким чином, зважаючи на те, що оскаржуване рішення загальних зборів учасників ТДВ прийнято 29.10.2019 року, тобто після закінчення «перехідного періоду» (одного року з моменту набрання чинності законом), суд при вирішенні порядку голосування та кворуму голосів враховує положення ст. 25 Закону про ТОВ/ТДВ разом з положеннями статуту.

Важливо! Суди першої та апеляційної інстанції, до речі, визнали, що у порівнянні з законом, наведені положення статуту значно звужують права частки, яка належить самому ТДВ. Так, за законом, відповідна частка не враховуються лише при визначенні результатів голосування на загальних зборах учасників з питань розподілу прибутку товариства, а також, розподілу майна товариства у разі його ліквідації. При цьому, за змістом положень статуту, така частка взагалі не бере участь в голосуванні у вищому органі товариства.

На нашу думку, це цілком слушне зауваження судів, адже якщо уважно прочитати ч. 2 ст. 25 Закону про ТОВ/ТДВ, то в них йдеться лише про два випадки: розподіл прибутку та ліквідація товариства. Жодних “тощо” чи “якщо інше не передбачено статутом”.

Проте, ВС категорично не погодився з таким висновком та наголосив, що із ст. 25 Закону про ТОВ/ТДВ вбачається, що володіння Товариством (ТОВ чи ТДВ) часткою у своєму статутному капіталі є обмеженим як тимчасовістю (один рік з моменту придбання з обов`язком її відчуження), так і порядком корпоративного управління (неможливість голосування на загальних зборах цього товариства). Отже, голоси, які припадають на частку, що належать самому Товариству, не враховуються при визначенні результатів голосування на загальних зборах учасників з будь-яких питань.

Відтак, що ми маємо:

  1. при голосуванні за зміну керівника ТОВ  частка самого ТОВ при голосуванні не враховується,
  2. частка, що належить Товариству, не враховується при визначенні результатів голосування на загальних зборах учасників, зокрема, при зміні керівника (як це передбачено старим статутом ТОВ та не суперечить новому Закону про ТОВ/ТДВ).

 

Порядок голосування  на загальних зборах – як це відбувається зараз!

Почнемо з поради: для того, щоби держреєстратор не відмовив у вчиненні реєстраційної дії (заміні керівника), варто детально (можливо разом з формулою) навести порядок розрахунків голосів, які голосували та вказані у протоколі. А як їх провести?

Частинами 1-3 ст. 29 Закону про ТОВ/ТДВ встановлено, що загальні збори учасників є вищим органом товариства. Кожен учасник товариства має право бути присутнім на загальних зборах учасників, брати участь в обговоренні питань порядку денного і голосувати з питань порядку денного загальних зборів учасників. Кожен учасник товариства на загальних зборах учасників має кількість голосів, пропорційну до розміру його частки у статутному капіталі товариства, якщо інше не передбачено статутом.

Порядок голосування наведений ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ та вказує на те, що рішення загальних зборів учасників, зокрема, з питань обрання керівника, приймаються більшістю голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань.

У нашій справі, враховуючи що Товариство, яке має 13,31803 % участі у голосуванні не приймає та її голоси взагалі не враховуються при визначенні кворуму на голосуванні, то голоси були пораховані так.

Оскільки частка в статутному капіталі товариства в розмірі 167 564,80 грн, яка становить 13,31803 %, належала самому ТДВ, відповідна частка не брала участі в голосування.

За 100 % голосів для визначення більшості приймалася сума часток в розмірі 1  258 267,40 грн (тобто, загальний розмір статутного капіталу мінус  167 564,80 грн).

Таким чином, розмір часток присутніх учасників, які голосували за прийняття оскаржуваного рішення склав 568 890,40 грн або 52,1582 % відповідно. Тобто, за прийняття оскаржуваного рішення проголосувала передбачена законом більшість голосів.

Відтак, для голосування, в якому не бере участь саме ТОВ як власник частки власного статутного капіталу, беремо до уваги наступну формулу:

ПУ ТДВ (% голосів) 

Кворум = -------------------------------------  Х 100 %, де

100 % - ПГ ТДВ (% голосів)

ПУ ТДВ (% голосів)  - та кількість учасників, яка була присутня на позачергових загальних зборах (загально 40 %),

ПГ ТДВ (% голосів) — та кількість частки (голосів), що належить самому ТДВ та не враховується при голосуванні. У нашому випадку - це 13,3 %,

Кворум — необхідна кількість голосів (проста більшість), яка потрібна для прийняття рішення про зміну керівника, що становить 52,1 %.

Відтак, коли визначається кворум голосів, який не має враховувати частку самого ТОВ, за 100 % голосів, що мають право голосувати, береться сума статутного капіталу за мінусом частки, що належить на праві власності самому ТДВ.

Від себе нагадаємо, що статутом товариства може встановлюватися інша кількість голосів учасників товариства (але не менше, ніж більшість голосів, передбачена у ч. 2, 3 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ), необхідна для прийняття рішень з питань порядку денного загальних зборів учасників. Звісно, крім рішень, які відповідно до цього Закону приймаються одностайно. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства, у будь-який момент.

Отже, товариство самостійно регулює кількість голосів, необхідних для прийняття рішень з питань порядку денного загальних зборів учасників і такий підхід наділяє більшими гарантіями реалізації корпоративних прав учасників в управлінні товариством та прийняття ними рішень.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»