• Посилання скопійовано

Спадкоємці ФОПа відповідають за його підприємницькі борги

ФОП за життя мав борги з орендної плати щодо комунальних приміщень. Після смерті такого ФОПа договір оренди припиняється, проте борги доведеться повертати за рахунок отриманої спадщини

Спадкоємці ФОПа відповідають за його підприємницькі борги

Постанова ВС від 15.09.2021 р Справа № 910/8055/20

Між комунальним підприємством та ФОПом  укладено договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду, а саме – нежитлові приміщення для розміщення торговельного об'єкта з продажу продовольчих товарів, крім товарів підакцизної групи (загальною площею 26,6 кв.м.).

За умов договору оренди:

  1. орендна плата сплачується ФОПом незалежно від наслідків господарської діяльності щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця.
  2. при несплаті  орендної плати протягом трьох місяців з дня закінчення строку платежу орендодавець має право відмовитися від договору та вжити необхідних заходів для примусового виселення ФОПа.
  3. у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення цього Договору або зміну його умов після закінчення строку його чинності протягом одного місяця Договір вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, що оформлюються додатковою угодою.

Проте у ФОПа виникла заборгованість зі сплати орендної плати. В результаті чого комунальне підприємство звернулось до суду з позовом про стягнення суми боргу з оренди, а також штрафу, пені, 3% річних та інфляційних. І ще до остаточного вирішення цієї справи судом, сталась прикрість — ФОП помер.

Комунальне підприємство просило суд замінити померлого ФОПа на його спадкоємців, адже, на його думку, спадкоємці, які прийняли спадщину, приймають також й борги, які зобов’язані оплатити з вартості прийнятої спадщини.

Апеляційна інстанція закрила справу (син спадкоємця не є ФОПом та не може бути правонаступником у цьому судовому спорі).

ВС іншої думки — він звернув увагу на окремі моменти та зробив кілька важливих висновків.

 

Спадкоємці як правонаступники за позовом про стягнення підприємницького боргу

На питання, чи можна замінити в суді померлого ФОПа на його спадкоємців, суд звернувся до порядку прийняття спадщини.

Для початку, ВС сказав, що суду слід встановити коло таких спадкоємців померлого боржника (за заповітом або за законом).

Далі — спадкоємці мають повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги.

Що має зробити кредитор (комунальне підприємство)?  Кредитор ФОПа як спадкодавця може пред`явити свої вимоги до спадкоємця(ів), який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

Якщо кредитор не знав і не міг знати про це, то строк для пред'явлення вимог до спадкоємця (шість місяців) має відлічуватись від дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у наведені вище строки, позбавляється права вимоги.

Важливо! Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину (частки кожного спадкоємця). У разі неотримання спадкоємцями у спадщину жодного майна, у неї відсутній обов'язок задовольнити вимоги кредитора померлої особи.

Як бути із боргом по орендній платі? На думку ВС ситуація не відрізняється від наведеного вище. Грошові вимоги включаються до складу спадщини, а кредитор має право вимагати у ці ж шість місяців вимогу про погашення боргу. Проте, якщо шість місяців пропущено, кредитор не має права звернутись з вимогою про погашення боргових зобов'язань, у т.ч. й через суд.

 

Порядок пред'явлення вимоги кредитором до спадкоємців

ВС доходить однозначного висновку, що звернення кредитора безпосередньо до суду слід розглядати як пред'явлення кредитором вимог до спадкоємця боржника.

Відзначимо, що оскільки у нашій справі підприємець помер до прийняття остаточного рішення судом, то комунальне підприємство може просити замінити в позові померлого ФОПа на його спадкоємця(ів). І таке прохання (заява), подана до суду, також є належним пред'явлення кредитором грошових вимог.

Єдине, що потрібно врахувати, що дотримання строків у шість місяців для кредитора (комунального підприємства) тут також є обов’язковим.

 

Зобов'язання припиняється смертю боржника?

Як бути з орендою нерухомого комунального майна та невиконаними зобов’язаннями зі сплати орендної плати та штрафних санкцій? Адже відповідно до ст. 24 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” від 03.10.2019 р. № 157-ІХ договір оренди припиняється, зокрема,  у разі смерті фізичної особи — орендаря.

ВС доходить до висновку, що:

1) зобов`язання щодо сплати орендарем боргу за договором оренди приміщення та штрафних санкцій, нарахованих до смерті особи, не можна вважати такими, що  нерозривно пов'язане з особою спадкодавця і не може бути виконане іншою особою.

Тут йдеться про те, що спадкоємці звільняються від виконання лише тих обов’язків, які нерозривно пов’язані з особою та не можуть бути виконані іншою особою — наприклад, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом (правда, це не стосується тих виплат, які нараховані спадкодавцю, але не виплачені за час життя).

Тож, коли ми говоримо про борги ФОПа та штрафні санкції за договорами, в нашому випадку, оренди, то такі зобов’язання не припиняються, а включаються до складу спадщини.

2) а ось вимоги щодо розірвання договору оренди та виселення у зв'язку з припиненням договору оренди, зокрема, через смерть фізичної особи - орендаря, вже не можуть бути адресовані спадкоємцю. Відповідно до ст. 24 Закону № 157  вказані зобов'язання за договором оренди є припиненими.

Але на суд цей факт не справив враження і він не побачив жодних перепон у визнанні правонаступниками за боргами за договором оренди всіх його спадкоємців (навіть якщо вони не є ФОПами).

Отже, підсумуємо: спадкоємці (наприклад, діти або батьки) відповідають за борги підприємців (спадкодавців) у разі, якщо:

1) такі спадкоємці прийняли спадщину та отримали свідоцтво про спадщину;

2) у складі спадщини є гроші, цінні папери, рухоме та нерухоме майно тощо, тобто фактично все те, що має грошовий вираз та може бути направлено на погашення боргу (винятком є майно, наведене у Додатку до Закону України "Про виконавче провадження" від 2 червня 2016 року N 1404-VIII, на яке не може звернено стягнення);

3) кредитори померлого боржника звернулись до спадкоємців протягом шести місяців з моменту одержання свідоцтва про спадщину чи з дня, коли дізнались про це (якщо їм було про це невідомо — хоча, коли ми говоримо про договір оренди нерухомості, не знати про такі прикрі моменти практично не можливо);

4) спадкоємці відповідають також й за борги  спадкодавця, які він мав за життя в результаті здійснення госпдіяльності.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»