• Посилання скопійовано

Кворум загальних зборів не вимагається у нових Статутах ТОВ

У Статуті зараз не треба вказувати умови про кворум найменшої кількості голосів, необхідної для визнання загальних зборів повноважними. Вони суперечать Закону про ТОВ/ТДВ та ЦКУ

Кворум загальних зборів не вимагається у нових Статутах ТОВ

Коментар до Постанови ВС від 16.02.2022 р., cправа №922/1122/21

Рішення, які приймають засновники (учасники) підприємства, впливають на його подальшу долю. І часто стають підставою для кадрових або бухгалтерських операцій. Але це стосується лише правильно прийнятих та оформлених, а отже дійсних рішень! І саме про цю проблему, точніше про те, скільки засновників або учасників треба, щоб прийняти рішення у товаристві, ми зараз і поговоримо.

Ситуації з практики. Учасник ТОВ із часткою у статутному капіталі розміром 1050,00 грн, що становить 35% статутного капіталу та відповідно 35% голосів учасників товариства, звернувся до суду щодо питання кворуму на загальних зборах та порядку голосування.

Він зазначає, що 24.03.2021 р. без його участі було проведено загальні збори учасників ТОВ, які були оформлені протоколом №1 від 24.03.2021 р.

З огляду на відсутність кворуму, передбаченого статутом ТОВ, він вважає, що такі збори були неповноважними, а прийняті за його відсутності рішення загальних зборів порушують його права. Адже він не зміг взяти участь у загальних зборах, обговорювати та проголосувати щодо питань порядку денного (заміни керівника ТОВ).

 

Що прописано у Протоколі загальних зборів?

За змістом Протоколу №1 загальних зборів ТОВ 24.03.2021 р. були ухвалені  такі рішення:

  1. Для проведення загальних зборів та оформлення протоколу обрати головою загальних зборів учасника 2 Товариства.
  2. Роботу директора Товариства в 2020 році визнати задовільною, затвердити результати фінансово-господарської діяльності Товариства та річну фінансову звітність за 2020 рік.
  3. Припинити з 24.03.2021 року повноваження директора Товариства та звільнити його зі займаної посади за власним бажанням.
  4. Призначити з 25.03.2021 року на посаду Товариства нового директора.
  5. Усі витрати на підготовку та проведення загальних зборів учасників покласти на Товариство.

Втім, учасник-позивач вважає рішення загальних зборів таким, що порушує його права бути на зборах та голосувати через те, що згідно з п. 11.5 Статуту ТОВ (в редакції від 20.03.2017) збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники, що володіють сукупно понад 70% голосів.

Натомість згідно з Протоколом участь у загальних зборах та голосуванні взяли 3 учасники, які сукупно володіють 65% голосів.

Цікаво! До статуту ТОВ включено положення щодо кворуму загальних зборів, яке було передбачено ще попередньою редакцією ч.ч. 1, 2 ст. 60 Закону про госптовариства - загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупно понад 50% голосів. Установчими документами товариств, у статутному капіталі яких відсутня державна частка, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників (представників учасників), за умови присутності яких загальні збори учасників вважаються повноважними.

Оскільки учасників було троє та кількість їх голосів становила 65%, що менше, ніж 70% голосів учасників, то такі загальні збори не повноважні приймати будь-які рішення (відсутній кворум).

Увага! Відповідно до пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ТОВ/ТДВ діючі товариства мали оновити свої статути з 17.06.2018 р. по  17.06.2019 р. Інакше статути втрачають чинність та діє виключно Закон про ТОВ/ТДВ. У коментованій нами справі впродовж «перехідного періоду» положення Статуту ТОВ не змінювалися - діяла редакція до  17.06.2018. Тобто Статут та його норми щодо кворуму, порядку голосування та правила щодо кількості голосів для прийняття рішень загальними зборами втратили чинність 17.06.2019 р.

І за новим Законом про ТОВ/ТДВ зміна керівника голосується більшістю голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань (ч. 4 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ). Причому про присутніх на зборах (кворум) тут взагалі не йдеться.

Втім, якщо у статуті є відповідна норма щодо кворуму, то вона має бути витримана. Такої ж думки дотримується й суд першої інстанції.

 

Дозволено все, крім того, що прямо заборонено законом

Закон про ТОВ/ТДВ не містить вимог щодо кворуму Загальних Зборів учасників товариства.

Проте ч.ч. 5, 6 ст. 11 Закону про ТОВ/ТДВ передбачено відомості, які зазначаються у статуті товариства, зокрема, статут товариства може містити інші відомості, що не суперечать закону.

Закон про ТОВ/ТДВ допускає принцип - «якщо статутом не встановлено інше / інший порядок / інший строк / особливий порядок / інші умови / іншу особу / іншу назву», тощо.

Отже, Закон допускає врегулювання учасниками товариства всіх своїх корпоративних правовідносин на власний розсуд, окрім випадків прямо заборонених або безальтернативно визначених законом.

Важливо! Закон про ТОВ/ТДВ, хоча прямо й не встановлює необхідності дотримання певної кількості голосів учасників для визнання зборів повноважними, проте залишає на власний розсуд учасників можливість передбачити відповідний порядок проведення загальних зборів у статуті. При цьому Закон очевидно не містить прямої заборони щодо погодження учасниками у статуті умови про кворум найменшої кількості голосів, необхідної для визнання загальних зборів повноважними.

Тому суд першої інстанції доходить висновку, що оскільки положення п. 11.5 статуту ТОВ щодо кворуму у розмірі понад 70% відповідали чинному на момент його затвердження законодавству не суперечать положенням Закону про ТОВ/ТДВ, іншим актам чинного законодавства, а тому учасники товариства під час проведення 24.03.2021 р. загальних зборів повинні були керуватися такими положеннями статуту як обов`язковими.

Отже, проведення загальних зборів ТОВ всупереч вимогам статуту Товариства за відсутності учасника 1 (35% частки СК) та відповідно мінімальної кількості голосів, необхідної для визнання таких зборів повноважними, порушує корпоративні права учасника 1, а саме право на участь в управлінні товариством, право на участь у загальних зборах, право голосу з питань порядку денного та є підставою для визнання недійсними рішень, які на них прийняті.

 

Кворум не допустимий за новим Законом про ТОВ/ТДВ

Апеляційна інстанція та ВС дійшли іншого висновку - встановлення Статутом Товариства, який є локальним актом ненормативного характеру, вимог щодо забезпечення кворуму на загальних зборах учасників, за наявності на цих зборах учасників, які володіють кількістю голосів, необхідних для прийняття рішень з питань порядку денного, що встановлено ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ, суперечить вимогам ст. 14 ЦКУ, згідно з якою особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї.

Відповідно до п. 11.3 Статуту ТОВ рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників. Щодо інших окремих питань — враховується кількість голосів від загальної кількості голосів учасників.

Водночас колегія суддів зазначає, що кворум та загальна кількість голосів, необхідних для прийняття загальними зборами рішення, не є тотожними поняттями.

Кворум встановлює вимоги щодо найменшої кількості учасників зборів, необхідної для визнання таких зборів правомочними приймати рішення з питань порядку денного.

Водночас вимоги щодо загальної кількості голосів, необхідних для прийняття загальними зборами рішення, встановлюють лише найменшу кількість голосів учасників, за яких рішення загальних зборів вважаються прийнятими.

Проте, яким би правильними, на наш погляд, не були висновки ВС, все ж суд відмовив учаснику 1 - адже для заміни керівника достатньо простої більшості голосів (ч. 4 ст. 34 Закону про ТОВ/ТДВ), яких було 65% та є достатніми для прийняття рішення загальними зборами.

 

Від редакції

На прикладі вищенаведеного ми маємо важливе зауваження для всіх ТОВ, які досі не оновили свої статути. А саме: при прийнятті рішень на загальних зборах, порядку голосування та розрахунку кількості голосів, достатніх для прийняття рішення, слід керуватись не застарілим Статутом (він є недійсним з 17.06.2019 р.), а виключно нормами Закону про ТОВ/ТДВ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»