• Посилання скопійовано

Оператори паркувань не можуть складати акти про відмову від оплати за паркування

Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2012 р. Справа №2а-6785/10/2670

Останнім часом ми вже встигли звикнути до нових правил паркування: паркуємося на спеціально відведених місцях, безоплатно та без перешкоджання виїзду з місць паркування. Але залишилося питання повноважень операторів у частині складення протоколу про відмову від оплати послуг паркування.

Нагадаємо, що в частині перешкоджання виїзду ТЗ з майданчика шляхом блокування спеціальними пристроями (ухвала ВАСУ від 07.09.2011 р. у справі №К/9991/5802/11, №К/9991/4318/11) судом здійснено перевірку Правил паркування транспортних засобів (затверджені постановою КМУ від 03.12.2009 р. №1342, далі — Правила) на їх відповідність законам та винесено рішення про визнання протиправними і скасування абз. 1 п. 31 Правил у частині формулювання «у разі повної або часткової несплати збору за паркування та вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування оператор має право перешкоджати виїзду транспортного засобу з майданчика шляхом застосування спеціальних пристроїв-шлагбаумів або технічних засобів для перешкоджання виїзду».

Цього року справа дійшла до приписів п. 32, які у разі відмови сплатити збір за паркування, вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування, а також вартість застосування технічних засобів для перешкоджання виїзду, дають право складати відповідний акт про таку відмову.

Апеляційна інстанція, погоджуючись із рішенням першої інстанції, вказує на те, що вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування та вартість застосування технічних засобів для перешкоджання виїзду, передбачених п. 32 Правил, за своєю правовою природою є відшкодуванням оператору понесених ним витрат на застосування технічних засобів для перешкоджання виїзду, тобто платежем, що не передбачає отримання прибутку, проте включає в себе фактично понесені витрати.

Разом з тим, стягнення вказаної плати є похідним від наявності права застосовувати технічні засоби для перешкоджання виїзду. Оскільки судом визнано незаконним наявність у операторів такого права, то стягнення вказаного відшкодування також не може бути визнано законним.

Таким чином, суд вважає правомірним висновок про наділення операторів майданчиків для паркування повноваженнями, які не передбачені законами України.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»