• Посилання скопійовано

Порядок обчислення позовної давності не може бути змінений за домовленістю сторін

Перебіг позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила

Порядок обчислення позовної давності не може бути змінений за домовленістю сторін

Мінюст нагадує, що перебіг позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається із закінченням терміну виконання.

За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається з дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається із закінченням цього строку.

При цьому перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику у строк і в порядку, що встановлені договором.

Якщо термін не зазначений або визначений моментом пред'явлення вимоги, - позичальникові надається тридцятиденний термін для виконання зобов'язання від дня пред'явлення вимоги, якщо інше не встановлено договором (Лист Мінюсту від 25.10.2013 р.№Т-15014/8.1). 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»