• Посилання скопійовано

Пленум ВАСУ: зміни щодо юрисдикції

Юрисдикція адмінсудів не поширюється на публічно-правові спори про скасування арешту на майно, який накладено слідчим суддею або судом у кримінальній справі в порядку, передбаченому главою 17 Кримінального процесуального кодексу

Пленум ВАСУ: зміни щодо юрисдикції

Відповідні зміни в постанови ВАСУ, а також ряд інших, були ухвалені на засіданні Пленуму Суду. Зокрема, прийняті наступні постанови:

1) постанову № 6 «Про внесення доповнень до постанови Пленуму ВАСУ від 20 травня 2013 року № 8 «Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів», зі змінами і доповненнями, внесеними згідно з постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України від 14 лютого 2014 року № 2».

Постанову доповнили новим пунктом 31 відповідно до якого юрисдикція адміністративних судів не поширюється на публічно-правові спори про скасування арешту на майно, який накладено слідчим суддею або судом у кримінальній справі в порядку, передбаченому главою 17 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК  України). Також юрисдикція адміністративних судів не поширюється на такі ж спори й у випадках нескасування такого арешту прокурором у разі закриття провадження у справі (ч. 3 статті 174 КПК) або судом у випадку виправдання обвинуваченого чи закриття кримінального провадження (ч. 4 ст.174 КПК України). Такі спори підлягають розгляду в порядку кримінального процесуального судочинства.

2)  постанову № 7 «Про внесення змін до постанови Пленуму ВАСУ від 25 червня 2009 року № 1 «Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні», зі змінами і доповненнями, внесеними  постановами Пленуму ВАСУ від  20 червня 2011 року № 3, від 16 березня 2012 року № 3 та від 30 вересня 2013 року».

В абзаці 10 пункту 3 постанови слова «до окружного адміністративного суду» замінити словами «до місцевого загального суду як адміністративного».

Відповідно до вказаного пункту постанови до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням  відповідного  органу  подаються  позовні  заяви  іноземців  та  осіб без громадянства щодо оскарження рішень про їх примусове  повернення,  а також позовні заяви (центрального органу виконавчої  влади,  що  забезпечує реалізацію державної політики у сфері  міграції),  органів  охорони державного кордону або органів  Служби  безпеки України про примусове видворення іноземців та осіб без  громадянства.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»