• Посилання скопійовано

Повернення надміру сплачених сум можливе тільки після погашення податкового боргу

Який порядок повернення надміру сплачених сум на погашення одного із грошових зобов'язань, у випадку наявного податкового боргу по декількох податках?

Відповідно до п.87.1 ст.87 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.
Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.
Порядок взаємодії органів ДПС, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, затверджено наказом ДПА України, Міністерства фінансів та Державним казначейством України від 21.12.2010р. № 974/1597/499 (далі - Порядок №974).
Згідно із п.5 Порядку №974 повернення переплати у випадках, передбачених податковим законодавством, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються органом державної податкової служби на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку), яка може бути подана протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.
При цьому обов'язковою умовою для здійснення повернення переплати на поточний рахунок платника у відповідному банку є відсутність у платника податкового боргу (п.3 Порядку №974). Тобто, у разі наявності у платника податкового боргу повернення переплати проводиться лише після повного погашення податкового боргу платником податків.
Заява подається платником податку до органу ДПС за місцем перебування на податковому обліку в довільній формі (п.6 Порядку №974).
Обов'язковим реквізитом заяви є визначення платником податку напрямів перерахування коштів, що повертаються як помилково та/або надміру сплачені:
*на поточний рахунок платника податку в банку;
*на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи державної податкової служби, незалежно від виду бюджету;
*готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.
Отже, повернення надміру сплачених сум грошових зобов'язань у разі наявності у платника податкового боргу за декількома податками можливе після погашення таких сум боргу наявною сумою переплати. Для цього платником повинна бути подана заява про перерахування переплати на погашення відповідних сум податкового боргу та, у разі залишку переплати після такого погашення, на поточний рахунок платника податку в банку.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»