• Посилання скопійовано

Заробітна плата має виплачуватись двічі на місяць — інакше адмінштраф

Лист Мінпраці від 06.01.2011 р. №7/06/186-11

Мінпраці у листі від 06.01.2011 р. №7/06/186-11 нагадує, що на роботодавця приписами ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці покладено обов’язок виплачувати заробітну плату двічі на місяць з дотриманням двох умов:
1) заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
2) не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
Причому розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається таким чином:
а) встановлюється колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом);
б) розмір авансу не може бути менший від оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.
Наприклад, у листах від 22.11.2010 р. №964/13/84-10 та від 09.12.2010 р. №912/13/155-10 (див. «ДК» №50/2010 та №30/2011 відповідно) Мінпраці зазначає, що першою половиною місяця вважаються 15 календарних днів. Тож заробітна плата за першу половину місяця (15 календарних днів) має виплачуватись у період з 16 до 22 число, а за другу — з 1 до 7 число.
Тож для обчислення авансу краще орієнтуватися на подані до бухгалтерії табелі робочого часу за перші 15 днів календарного місяця.
Водночас виникає запитання: якщо підприємство виплачує зарплату один раз на місяць з причин, скажімо, відсутності коштів на рахунку на дату виплати?
Слід нагадати, що за виплату авансу не в повному обсязі або порушення строків виплати заробітної плати, порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплату їх не у повному обсязі, а також за інші порушення вимог законодавства про працю передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-СПД від 510 грн до 1700 грн.
Протоколи про адмінправопорушення складаються органами Мінпраці (ст. 255 КУпАП), а справи розглядаються місцевими судами (ст. 221 КУпАП).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»