• Посилання скопійовано

Неоплата товару на касі - не завжди крадіжка

ВСУ розглянув справу щодо розмежування завершеної і незавершеної крадіжки чужого майна

Неоплата товару на касі - не завжди крадіжка

Усі ми розуміємо, що навіть дрібна крадіжка зі супермаркету ― це злочин. Проте, наприклад, дітям це інколи важко пояснити. У ранньому віці вони часто не розуміють, що товар коштує грошей, а за його неоплату передбачено відповідальність. Чи вважатиметься такий вчинок крадіжкою?

Як з'ясувалося, у подібних випадках навіть суди не одностайні.

Важливе значення в такій ситуації має втручання працівників охорони магазину (супермаркету). Адже саме завдяки йому можна отримати менше покарання через незакінченність злочину.

Припустимо, крадіжку здійснила дитина старшого віку ― 16-річний хлопець. Наприклад, поміряв куртку в магазині та проніс її через касу без оплати або вкрав пляшку пива та проніс під одягом повз касу. Якщо охорона помітить це та затримає його на виході, такого суворого покарання, як за крадіжку майна, не буде.

Щодо розмежування завершеної і незавершеної крадіжки чужого майна ВСУ зробив такий висновок (Ухвала ВСУ від 24.10.2013 р., справа №5-40кс13).

Особи, які таємно заволоділи товаром і перетнули касову зону, виконали усі дії, які вважали необхідними для доведення злочину до кінця. Проте злочин не було закінчено з причин, що не залежали від їхньої волі, оскільки на виході їх затримали працівники охорони, внаслідок чого вони так і не отримали реальної можливості скористатися чи розпорядитися цим товаром на власний розсуд.

Дії особи, яка перебувала у торговому залі і заволоділа товаром, доступ до якого був вільний, подолала (пройшла) з ним касову зону, умисно не оплатила вартість товару і відразу після цього була затримана працівниками охорони торгового закладу, не утворюють закінченої крадіжки чужого майна, а мають розцінюватись як замах на крадіжку і кваліфікуватися за ч. 2 ст. 15 та відповідною частиною ст. 185 ККУ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»