• Посилання скопійовано

Несвоєчасна реєстрація помилково складеної податкової накладної: чи буде штраф?

ДФС у Полтавській області розглянула питання щодо виникнення у платника податків відповідальності за несвоєчасну реєстрацію помилково складеної податкової накладної, передбаченої статтею 120-1 ПКУ

Несвоєчасна реєстрація помилково складеної податкової накладної: чи буде штраф?

У листі від 21.11.2016 р. №6166/10/16-31-15-01-38 податківці зауважили, що згідно з п. 120-1.2 ПКУ відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю - платнику ПДВ, та розрахунку коригування в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання призведе до накладення штрафу в розмірі 50% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК.

ДФС наголошує, що цими нормами передбачається відповідальність за порушення строку реєстрації податкової накладної незалежно від причин, у зв’язку з якими було порушено цей строкПКУ не містить винятків з цього правила для помилково складених податкових накладних чи помилково виписаних тощо. 

Більш того, наступне виписування розрахунку коригування із зазначенням причини виправлення помилки не змінює факту порушення строку реєстрації такої помилкової накладної (не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання, зазначеною у податковій накладній). 

 

Як виправити таку помилку?

У листі податківці пояснюють, що у такому випадку платник податку з метою виправлення допущеної помилки має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (продавцю).

При цьому у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку щодо зайво складеної податкової накладної, а у графі 2 такого розрахунку зазначається: «Виправлення помилки».

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Полтавській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»