• Посилання скопійовано

Податкова перевірка підприємства, що ліквідується, після терміну заявлення вимог кредиторів - правомірна?

Чи має право контролюючий орган призначати та/або здійснювати перевірку суб'єкта господарювання та визначати вимоги в частині сплати платежів пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог? Консультує ДФСУ

Податкова перевірка підприємства, що ліквідується, після терміну заявлення вимог кредиторів - правомірна?

ДФСУ у листі  від 30.12.2016 р. №14612/М/99-99-14-03-03-14  зазначила, що пунктом 11.6 Порядку №1588, передбачено, що органи фіскальної служби повинні так організувати свою роботу, щоб вимоги до підприємства зі сплати податкових платежів, якщо такі матимуть місце, були пред'явлені до платника протягом строку, передбаченого для пред'явлення кредиторами своїх вимог до підприємства.

При цьому обов'язком ліквідаційної комісії (ліквідатора) є скласти та подати в повному обсязі органам фіскальної служби для проведення позапланової перевірки первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, податкову звітність та інші документи, що пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів.

За невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків посадові особи контролюючих органів несуть відповідальність згідно із законом (п. 21.2 ПКУ).

Відповідно до ст. 65 Закону № 889-VIІI, підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, тобто протиправної винної дії або бездіяльності чи прийняття рішення, що полягає у невиконанні або неналежному виконанні державним службовцем своїх посадових обов'язків та інших вимог, встановлених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, за яке до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

Джерела самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків, у т.ч. у разі відсутності майна або якщо здійснення заходів щодо продажу майна платника податків не привело до повного погашення суми податкового боргу, визначені статтею 87 ПКУ.

Порядок використання додаткових джерел погашення податкового боргу затверджено наказом Міндоходів від 10.10.2013 р. № 569.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»