• Посилання скопійовано

Підприємець може бути притягнутий до адмінвідповідальності, як посадова особа

Чи вважається фізособа-підприємець посадовою особою, у разі складання працівниками контролюючих органів протоколів про адміністративні правопорушення?, - роз'яснює ДФС

Підприємець може бути притягнутий до адмінвідповідальності, як посадова особа

ДФС в ЗІР (категорія 138.03) зазначає, що громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності, може бути визнаний службовою особою (посадово юособою), якщо він на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень щодо найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Зазначене також викладене в листі Мін’юсту від 03.11.2006 р. №22-48-548 «Щодо роз’яснення понять «службова особа» та «посадова особа».

При цьому ДФС надал перелік статтей КУпАП, за якими передбачена адміністративна відповідальність фізосіб – підприємців (громадян – суб’єкт підприємницької діяльності). А саме:

  • ст. 162 прим. 1 (ухилення від повернення виручки в іноземній валюті),
  • ст. 162 прим. 2 (незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків),
  • ст. 163 прим. 4 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи),
  • ст. 163 прим. 15 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)),
  • ст. 165 прим. 1 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Таким чином, до адмінвідповідальності за порушення вказаних статтей КУпАП притягаються фізичні особи – підприємці (громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності) незалежно від наявності найманих працівників.

 

Крім того, за порушення ст. 165 прим. 1 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»