• Посилання скопійовано

Процедуру примусового виконання постанови ДФС або суду про накладення митного штрафу удосконалять

Президент зареєстрував законопроект про внесення змін до Митного кодексу щодо примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу

Процедуру примусового виконання постанови ДФС або суду про накладення митного штрафу удосконалять

Одним із завдань судової реформи є комплексне реформування системи примусового виконання судових рішень і рішень інших органів. З метою його реалізації Радою з питань судової реформи напрацьовано зміни до процесуального законодавства, законодавства з питань виконання судових рішень, що запроваджують, зокрема, автоматизацію процедур виконання рішень шляхом впровадження електронного обігу виконавчих документів від моменту їх винесення та до повного виконання, а також оптимізацію строків проведення виконавчих дій. 

Так, виникає необхідність в узгодженні положення Митного кодексу України, яке визначає порядок примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу, із відповідними положеннями законодавства про виконання судових рішень. 

З огляду на це, 23 березня разом із законопроектом щодо удосконалення процесуального законодавства (про що тут) Президент зареєстрував у Верховній Раді проект Закону №6233 "Про внесення зміни до статті 540 Митного кодексу України щодо примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу".

Метою законопроекту є удосконалення процедури примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу.

Таким чином, пропонується постанову органу доходів і зборів або суду (судді) про накладення штрафу вносити цим органом або судом до Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі якщо штраф не буде сплачено у визначені строки. 

Відповідна постанова не пізніше наступного робочого дня пред'являтиметься у порядку, встановленому Законом "Про виконавче провадження", до виконання органу державної виконавчої служби за місцем проживання чи роботи порушника або за місцезнаходженням його майна.

Також законопроект визначає, що орган державної виконавчої служби повідомлятиме орган доходів і зборів або суд (суддю), який виніс відповідну постанову, про її виконання.

На думку Президента, прийняття законопроекту сприятиме більш ефективному та дієвому примусовому виконанню судових рішень та рішень органів доходів і зборів у відповідності з європейськими стандартами. 

Читайте також: Зміни до процесуального законодавства вже у Раді: основні новели законопроекту 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»