• Посилання скопійовано

Несвоєчасний перерахунок коштів на ПДВ-рахунок не з вини платника: чи буде штраф за невчасну реєстрацію накладної?

Податківці роз'яснили: якщо кошти на електронний рахунок в СЕА ПДВ несвоєчасно перераховано не з вини платника, то такий платник звільняється від штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної

Несвоєчасний перерахунок коштів на ПДВ-рахунок не з вини платника: чи буде штраф за невчасну реєстрацію накладної?

ДФСУ у підкатегорії 101.30 ресурсу "ЗІР"  роз'яснила, що відповідальність платника податків за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН передбачена ст. 120-1 ПКУ.

За порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з вини банку або органу Казначейства, в якому відкриваються рахунки платників у СЕА ПДВ, такий банк/орган відповідно до п. 129.6 ПКУ сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених ПКУ, а також несе іншу відповідальність, встановлену ПКУ, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі таких податків, зборів та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.

Згідно з п. 129.7 ПКУ не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання НБУ  економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку. 

 Якщо у майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів та інших платежів розпочинається з моменту такого відновлення.

Отже, якщо кошти на електронний рахунок в системі електронного адміністрування несвоєчасно перераховано не з вини платника, у зв’язку з чим було несвоєчасно зареєстровано податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН, до такого платника не застосовується відповідальність, передбачена ст. 120-1 ПКУ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»