• Посилання скопійовано

Чи штрафуватиме ДФС за несвоєчасну реєстрацію ПН у разі скасування ключа ЕЦП

Податківці розповіли про порядок застосування штрафних санкцій за порушення строку реєстрації податкових накладних в ЄРПН

Чи штрафуватиме ДФС за несвоєчасну реєстрацію ПН у разі скасування ключа ЕЦП

ДФСУ у листі від 29.12.2017 р. №3220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що одним із головних принципів, на яких ґрунтується податкове законодавство України, є рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації (пп. 4.1.2 ПКУ).

Далі фіксали навели загальні правила нарахування штрафів за несвоєчасну реєстрації ПН та РК, встановлених п. 120-1.1 ПКУ. Нагадуємо, що порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригуванні до такої податкової накладної в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу у розмірах, встановлених у вказаному пункті ПКУ.

На жаль, нормами ПКУ не передбачено будь-яких виключень для окремих платників податку при застосуванні ДФС штрафних санкцій за порушення строків реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН. Це стосується й випадку виникнення у платника податку ситуації із скасуванням ключів ЕЦП за заявою платника податку у зв’язку із несанкціонованим доступом до таких ключів з боку сторонніх осіб.

Отже, при скасування ключів ЕЦП на платників ПДВ за неможливість своєчасно зареєструвати ПН та РК буде чекати штраф

А от у іншому своєму роз’ясненні від 29.12.2017 р. № 3246/6/99-95-42-03-15/ІПК податківці розповіли про те, за якими ПН та РК не застосовуються штрафи. Думка податківців в ньому не змінилася. Коментар до попереднього роз’яснення дивіться тут>>

Зокрема, штрафи не застосовуються виключно до ПН, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою. 

Враховуючи зазначене, штрафні санкції, визначені п. 120-1.1 та п. 120-1.2 ПКУ, не застосовуються до платників податку за порушення ними граничного строку реєстрації/відсутності реєстрації в ЄРПН податкових накладних:

1) що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, та/або

2) що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Розміри штрафів у 2018 році не змінилися. З ними можна ознайомитися тут>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»