• Посилання скопійовано

При уточненні декларації з ПДВ нарахували собі штраф менше 1 грн: коли його показувати та сплачувати?

Податківці навели алгоритм заповнення уточнюючого розрахунку та сплати штрафу у разі, якщо його сума менше 1 грн

При уточненні декларації з ПДВ нарахували собі штраф менше 1 грн: коли його показувати та сплачувати?

ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі розповідає, що питання самостійного виправлення помилок у раніше поданих податкових деклараціях є досить актуальним в обліковій практиці.

Загальний порядок виправлення помилок у податкових деклараціях (розрахунках) визначено ст. 50 ПКУ, відповідно до якої виправлення помилки є обов’язком платника податків, а не його правом.

Виправлення помилки в декларації залежить від того, коли платник ПДВ виявить помилку:

– якщо помилка виявлена до закінчення граничного строку подання декларації за звітний період, у якому вона була допущена, її можна виправити шляхом подання декларації з позначкою «Нова звітна». Важливий момент! При виправленні помилки таким способом штрафні санкції не нараховуються, а податкові зобов'язання за декларацією сплачуються у звичайному порядку – протягом 10 к. д., що настають за останнім днем подання декларації;

– якщо подати декларацію з позначкою «Нова звітна» уже не можна – помилка виправляється шляхом подання Уточнюючого розрахунку (далі – УР) як самостійного документа. При цьому суму недоплати і штрафу в розмірі 3% цієї суми слід сплатити до подання УР (пп. «а» п. 50.1 ПКУ). У разі якщо сума штрафу становить: менше 50 коп. – вона округлюється до нуля. Тобто, рядок 18.1 графи 6 УР не заповнюється і штраф не сплачується; від 50 коп. до 99 коп. – вона округлюється до 1 грн. і підлягає відображенню в декларації (ряд. 18.1 гр. 6 УР) і сплаті.

Не може бути виправлено помилку в раніше поданій податковій декларації з ПДВ шляхом подання Уточнюючого розрахунку під час проведення документальних планових та позапланових перевірок за відповідний період щодо цього податку.

Детальніше від ДФС за електронним тут.

Джерело: ДФС у Херсонській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»