• Посилання скопійовано

Як податківці борються з несплатою ЄСВ?

Основний захід щодо стягнення заборгованості з ЄСВ – це направлення вимог боржникам щодо сплати ЄСВ

Як податківці борються з несплатою ЄСВ?

ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що на сьогодні у суспільстві набуло резонансу питання своєчасності пенсійних виплат, які для значної частини громадян є основним джерелом доходів. Тому, органами ДФС особлива увага приділяється погашенню заборгованості суб’єктами господарювання з єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), який формує дохідну частину ПФУ.

Станом на 01.12.2018 заборгованість зі сплати ЄСВ по області складає понад 800 млн гривень.

Фахівцями ГУ ДФС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДФС) проводиться активна робота стосовно зменшення заборгованості зі сплати ЄСВ, вживаються заходи щодо погашення існуючої суми боргу, а саме: ГУ ДФС проводить спільні наради з органами Державної виконавчої служби, спільні зустрічі з підприємствами – боржниками щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ тощо.

Основні заходи щодо стягнення заборгованості з ЄСВ, що проводяться сьогодні – це інвентаризація своєчасності направлення вимог боржникам щодо сплати ЄСВ, здійснення аналізу заходів стягнення сум заборгованості зі сплати ЄСВ з моніторингом стадій узгодження та оскарження і забезпечення передачі узгоджених вимог про сплату боргу, інших виконавчих документів на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби та проведення звірок щодо відкритих виконавчих проваджень за направленими вимогами щодо стягнення ЄСВ.

Також, за наявності достатніх підстав, органи ДФС вносять письмові пропозиції до органів Державної виконавчої служби щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України згідно з чинним законодавства боржників – фізичних осіб або керівників боржників – юридичних осіб.

Слід зауважити, що найбільша питома вага заборгованості з ЄСВ припадає на суб’єктів малого бізнесу.

З метою покращення роботи щодо стягнення заборгованості з ЄСВ органами ДФС застосовується індивідуальне інформування фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність щодо розміру боргу та дати його виникнення. Крім того, на адресу боржників щомісячно направляються вимоги про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ. Дізнатися про наявність боргу допомагає і сервіс «Електронний кабінет».

За результатами проведеної роботи в цілому в рахунок погашення боргу з ЄСВ з початку року від боржників надійшло понад 200 млн гривень.

ГУ ДФС приділяється особлива увага порушенням законодавства даної категорії платників податків. Адже наявність заборгованості по сплаті ЄСВ – це не лише недотримання коштів державою, а ще й втрата особами, які підлягають загальнообов’язковому страхуванню страхового, стажу, а також права на пенсію.

Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів.

Необхідно пам’ятати, що своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»