• Посилання скопійовано

З 2019 року за незаконне вивезення лісоматеріалів чекає кримінальна відповідальність

Переміщення поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років

З 2019 року за незаконне вивезення лісоматеріалів чекає кримінальна відповідальність

ДФС у Закарпатській області розповідає, що відповідні зміни внесено до Кримінального кодексу України, який доповнено новою ст. 201-1 «Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України».

До цінних та рідкісних порід дерев, відповідно до Закону №2860, належать акація, берека, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешню, явір, ялівець.

Також зазначеним законом тимчасово, строком на 10 років, заборонено вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД): деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року; деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

Крім того, не дозволяється вивезення (пересилання) громадянами за межі митної території України товарів, незалежно від їх загальної фактурної вартості, які включені до переліку, встановленому постановою КМУ від 28.05.2012 р. №468 «Про затвердження переліку товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається».

У разі виявлення ознак злочинів, передбачених ст. 201-1 ККУ, митниці ДФС направлятимуть повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до органів Служби безпеки України, які здійснюють досудове розслідування у цих справах.

Також нагадуємо, що підставою для переміщення товарів через митний кордон є визначені нормативними актами документи, без яких неможливо одержати дозвіл митниці ДФС на пропуск товарів через митний кордон. Це, зокрема, можуть бути митна декларація, контракт, коносамент, ліцензія, квота, товаросупровідні документи, дозвіл відповідних державних органів.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»