• Посилання скопійовано

Як та в який термін уточнюються показники декларації про доходи?

У разі виявлення помилок у раніше поданій декларації про майновий стан та доходи підприємець має право на самостійне виправлення такої помилки. Фіскали роз'яснили, у який строк може бути здійснено таке уточнення, а також у який спосіб це можна зробити

Як та в який термін уточнюються показники декларації про доходи?

У який спосіб можна уточнити показники Декларації про майновий стан та доходи?

У разі, якщо помилка виявляється до закінчення граничного строку подання декларації, у якій виявлено помилку, то платник податку подає декларацію з виправленими показниками і позначкою «нова звітна». І штрафів за виправлення помилки не платить.

Для виправлення помилки у декларації за минулий період платник податку може обрати один з двох шляхів (відповідно до п. 50.1 ПКУ):

  • подати уточнюючу декларацію за відповідний минулий період. Для цього у рядку «Тип декларації» робиться позначка «уточнююча», а у рядку «звітний податковий період, що уточнюється» зазначається відповідний період, що підлягає уточненню;
  • у декларації за поточний звітний період. В такому випадку зазначається період, за який здійснюється уточнення показників, а саме уточнення відображається у розділі VII Декларації.

У разі виправлення показників шляхом подання уточнюючого розрахунку сума штрафу складе 3% від розміру донарахованої суми податку, а у разі виправлення показників у поточній декларації – 5%. При цьому, якщо подається уточнюючий розрахунок, то не забуваємо, що донараховану суму і штраф треба сплатити до його подання.

А ще, якщо строк сплати податку, який донараховується, вже минув, то підприємцю може загрожувати сплата пені.

З урахуванням положень ст. 129 ПКУ розрахунок пені на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового зобов’язання, визначеного платником податків у податковій звітності (звітних/нових звітних/уточнюючих податкових деклараціях/ розрахунках), здійснюється:

  • на суму погашеного грошового зобов’язання (його частини) (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності та без урахування пені);
  • у день фактичного погашення грошового зобов’язання (його частини);
  • за період починаючи з 91-го календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати, визначеного платником податків узгодженого грошового зобов’язання, та з урахуванням дати відображення такого грошового зобов’язання в ІКП;
  • по день погашення такого грошового зобов’язання включно, у тому числі по вихідний або святковий день;
  • із розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, діючої на кожний день прострочення сплати грошового зобов’язання (його частини); за формулою:

           ∑погашення грошового зобов’язання × Кднів : 100% × UНБУ × 1,0

Y = ---------------------------------------------------------------------------

   R

де:

  • Y — сума пені, що нараховується на фактично погашену суму грошового зобов’язання (завжди округлюється до другого знака після коми);
  • ∑погашення грошового зобов’язання — фактично погашена з порушенням законодавчо встановленого строку сума грошового зобов’язання (його частини);
  • Кднів — кількість календарних днів прострочення сплати грошового зобов’язання (його частини);
  • Uнбу — облікова ставка Нацбанку України, що діяла на кожний день прострочення сплати грошового зобов’язання (його частини);
  • 1,0 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 100% річних Uнбу;
  • R — кількість днів у календарному році.

Податківці наголошувалинаголошували: якщо зміни до звітності були внесені платником після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податку за звітний період, за який виправляється помилка, то відповідно до п. 129.9 ПКУ пеня нараховується за весь період заниження, починаючи з наступного дня за граничним терміном сплати податку за звітний період, за який виправляється помилка, включаючи день погашення такого податкового зобов’язання.

Для відображення пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, в декларації про майновий стан та доходи передбачено спеціальний рядок 28. При цьому п. 50.1 ПКУ не вимагає сплати пені перед поданням уточнюючого розрахунку до декларації. Статті ж 129-130 ПКУ не говорять про строки сплати пені і встановлюють лише порядок її розрахунку. Стаття 134 ПКУ встановлює строки сплати пені у випадку, якщо вона визначена податківцями. А як бути з пенею, яку підприємець порахував і задекларував самостійно? Відповіді на це питання в ПКУ немає. Тож, її можна сплатити до подання уточнюючого розрахунку, або протягом 10 днів після його подання, а якщо недоплата виникає за наслідками виправлення помилок у поточній декларації – то у граничні строки сплати податків за такою декларацією.  

Якщо ж виправлення показників навпаки призводить до зменшення нарахованих зобов’язань, то штрафні санкції і пеня не застосовуються.

 

Термін для уточнення показників декларації

Відповідно до п. 50.1 ПКУ обов’язок платника податків виправити помилку, що виникла у декларації за минулий період, зберігається з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Пункт 102.1 ПКУ встановлює право контролюючого органу на проведення перевірки (і визначення суми грошових зобов’язань) не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання.

Таким чином, податківці у ІПК від 28.01.2019 р. №289/6/99-99-13-01-02-15/ІПК зазначають, що подання уточнюючої декларації про майновий стан і доходи за періоди, за якими минув строк позовної давності (1095 днів), нормами ПКУ не передбачено.

Водночас, якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов'язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов'язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»