• Посилання скопійовано

Штрафні санкції з ЄСВ нараховуються виключно органом ДФС

У разі виявлення помилки у звіті з ЄСВ та її виправлення не потрібно самостійно нараховувати штрафні санкції та поспішати сплатити їх. Податківці роз’яснили, що нарахування штрафних санкцій це їх прерогатива, а тому сплачувати їх необхідно лише після отримання рішення

Штрафні санкції з ЄСВ  нараховуються виключно органом ДФС

Податківці в ІПК від 18.02.2019 р. №583/6/99-99-13-02-03-15/ІПК нагадали, що платники єдиного соцвнеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний соцвнесок (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ).

Своєю чергою, за порушення норм законодавства про єдиний внесок до платників, на яких згідно з Законом про ЄСВ покладено обов'язок нараховувати, обчислювати та сплачувати ЄСВ, застосовуються фінансові санкції відповідно до ст. 25 Закону про ЄСВ.

Так,  у п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ передбачено, що за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, накладення штрафу в розмірі 10 н.м.д.г. здійснюється саме органом ДФС. Ті самі дії, вченені повторно протягом року, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 н.м.д.г.

Крім того, згідно з п. З ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ за донарахування органом доходів і зборів або платником своєчасно ненарахованого ЄСВ накладається штраф у розмірі 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого єдиного соцвнеску.

Тому податківці в коментованій консультації зазначають, що відповідальність, яка визначена п. З ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, застосовується виключно фахівцями органу дФС під час проведення перевірки правильності нарахування та сплати єдиного внеску.

Тож, у разі виявлення помилки, за яку передбачено штраф п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не поспішайте його самостійно нараховувати та сплачувати. Слід дочекатись отримання від податківців податкового повідомлення-рішення і вже на підставі нього нарахувати в бухобіку і сплатити відповідно штрафні санкції.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»