• Посилання скопійовано

Штраф від контролюючого органу іншої держави: що з податковими різницями?

Податківці неодноразово надавали роз’яснення щодо коригування фінансового результату на суми отриманих штрафів у різних випадках. В новій ІПК вони розповіли про штрафи від контролюючих (митних) органів інших держав

Штраф від контролюючого органу іншої держави: що з податковими різницями?

Насамперед нагадаємо про попередні роз’яснення податківців:

  • тут вони розповідали про коригування фінрезультату при визнанні штрафів від контрагентів,
  • тут - у разі сплати штрафу на користь нерезидента;
  • а ось тут міститься роз’яснення щодо коригування фінансового результату на суми штрафів нарахованих держорганами.

У новій консультації від 26.02.2019 р. №748/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці розглянули питання коригування фінансового результату на суми штрафів та пені, накладених контролюючим (митним) органом іншої держави, зокрема Прикордонною службою Республіки Польща.

Так, відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізосіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Водночас цивільно-правова відповідальність є однією з форм (видів) юридичної відповідальності, суть якої полягає у примусовому впливі на порушника цивільних прав та обов’язків шляхом застосування щодо нього санкцій, які тягнуть за собою додаткові невигідні майнові наслідки, передбачені нормами ЦКУ та інших актів цивільного законодавства.

Отже, для цілей визначення різниць відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ враховуються суми штрафів, пені, неустойок, нарахованих у межах цивільно-правових договорів, укладених платником податку з іншими суб’єктами господарювання (від ред. - які до того ж повинні бути не платниками податку на прибуток).

Таким чином, у коментованій консультації податківці доходять висновку, що на суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нарахованих у зв’язку з порушенням платником податку вимог законодавства при здійсненні ЗЕД, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (у даному випадку орган Прикордонної служби Республіки Польща), фінансовий результат до оподаткування не збільшується.

 

Бухоблік штрафів

Такі витрати враховуються для обрахунку фінансового результату за правилами бухгалтерського обліку без застосування податкових різниць. На жаль, податківці з питання бухобліку роз’яснень не надають, тому коротко зазначим про це від редакції.

П. 6 П(С)БО 16 визначено, що витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Визнані штрафи, пеня, неустойка включаються до інших операційних витрат (п. 20 П(С)БО 16). А згідно з Інструкцією №291 облік таких витрат ведеться на рахунку бухгалтерського обліку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки».

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»