• Посилання скопійовано

Автофіксація порушень ПДР: як юрособі дізнатися про штраф?

Керівник юридичної особи за бажанням може звернутися безоплатно до МВС зі заявою для отримання інформації про штрафи. В ній слід зазначити бажаний спосіб отримання інформації

Автофіксація порушень ПДР: як юрособі дізнатися про штраф?

Судово-юридична газета

Як відомо, з 1 червня 2020 року запроваджено роботу системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі.

У зв’язку із зазначеним було визначено підрозділ Національної поліції та проведено підготовку поліцейських, які прийматимуть рішення по зафіксованих в автоматичному режимі порушеннях.

Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, несе відповідальна особа:

  • фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб;
  • належний користувач відповідного транспортного засобу, якщо відповідні дані внесено в Єдиний державний реєстр транспортних засобів.

На сайті Головного сервісного центру МВС запроваджено сервіс «Електронний кабінет водія», проте зазначеним сервісом можуть користуватися лише фізичні особи – володільці транспортних засобів та можуть дізнатися про факт фіксації порушення  шляхом надіслання постанов на електронну пошту у раз подання відповідної заяви до МВС.

 

Як же бути юридичним особам?

«Судово-юридична газета» звернулася до Головного сервісного центру МВС України та до Департаменту патрульної поліції з проханням надати таку інформацію:

  1. Чи може юридична особа – володілець транспортного засобу зареєструватися у електронному кабінеті водія у разі наявності електронного підпису?
  2. У такому випадку, який саме електронний цифровий підпис необхідно використовувати: безпосередньо юридичної особи (печатка) чи керівника?
  3. Чи може юридична особа – володілець транспортного засобу отримувати інформацію про факт фіксації порушення  шляхом надіслання постанов на електронну пошту?
  4. Який порядок подання заяв до МВС у разі бажання юридичної особи – володільця транспортного засобу отримувати інформацію про факт фіксації порушення  шляхом надіслання постанов на електронну пошту?

У Департаменті патрульної поліції у відповідь зазначили, що онлайн-сервіс «Електронний кабінет водія» - це розробка Головного сервісного центру МВС, доступ до якого забезпечується на відповідному сайті цього підрозділу МВС.

Отже, питання слід адресувати ГСЦ.

В свою чергу, в Головному сервісному центрі МВС пояснили таке:

Стосовно 1 и 2 питань: Юридична особа (керівник підприємства) може авторизуватися в Електронному кабінеті водія через Інтегровану систему електронної ідентифікації ID.GOV.UA за допомогою кваліфікованого електронного підпису (юридичної особи).

Стосовно 3 питання: «Чи може юридична особа – володілець транспортного засобу отримувати інформацію про факт фіксації порушення  шляхом надіслання постанов на електронну пошту?»:

Статтею 279-4 КпАП визначено, що за бажанням відповідальної особи, зазначеної у ч. 1 ст. 14-2 КпАП, інформація про фіксування в автоматичному режимі або режимі фотозйомки (відеозапису) адміністративного правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів, передається з використанням повідомлень рухомого (мобільного) зв’язку та/або електронної пошти. Для отримання такої інформації відповідальна особи, зазначена у ч. 1 ст. 14-2 КпАП, звертається безоплатно до уповноваженого органу (підрозділу) МВС з відповідною заявою, в якій зазначає бажаний спосіб отримання інформації та абонентський номер засобу рухомого (мобільного) зв’язку та/або адресу електронної пошти.

Стосовно питання 4: «Який порядок подання заяв до МВС у разі бажання юридичної особи – володільця транспортного засобу отримувати інформацію про факт фіксації порушення  шляхом надіслання постанов на електронну пошту?»:

Пунктом 2 Порядку №984, визначено, що керівник юридичної особи відповідно до статті 279-4 КпАП за бажанням звертається безоплатно до територіальних органів з надання сервісних послуг МВС незалежно від реєстрації місця проживання особи або реєстрації ТЗ з відповідною заявою, в якій зазначає бажаний спосіб отримання інформації та абонентський номер засобу рухомого (мобільного) зв’язку та/або адресу електронної пошти.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»