• Посилання скопійовано

За помилки в ф. №1ДФ під час карантину може накладатися адмінштраф, – ДПС

Зміни в частині незастосування до податкових агентів адмінвідповідальності на період карантину до КУпАП не вносились. Тому податковим агентам слід чекати на адмінштраф

За помилки в ф. №1ДФ під час карантину може накладатися адмінштраф, – ДПС

Податківці у підкатегорії 103.26  «ЗІР» зауважили, що відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, ф. 1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, Податковий розрахунок за ф. 1ДФ у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.

Згідно з п.п. 111.1 ст. 111 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються, зокрема, адміністративна відповідальність.

Частиною першою ст. 163 прим. 4 КУпАП визначено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 51 грн).

Дії, передбачені частиною першою ст. 163 прим. 4 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 грн).

При цьому зміни в частині незастосування до податкових агентів адміністративної відповідальності на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) до КУпАП не вносились. 

 

Від редакції
  1. У роз'ясненні йдеться про адмінштрафи. Вони застосовуються до посадових осіб підприємств та ФОПів.
  2. З 23 травня діють нові податкові штрафи за помилки в ф. №1ДФ. Вони поширюються на всіх податкових агентів. За перше порушення слід чекати штраф у 1020 грн, за наступні протягом року - 2040 грн. В яких саме випадках може бути накладено штраф, читайте тут.
  3. Наразі під час карантину податківці не можуть накладати штрафи згідно з ПКУ за виправлення помилок у ф. №1ДФ. Але це стосується помилок, які було зроблено та виправлено у періоді з березня по останній день строку карантину. Про це ми зазначали тут.

***

Читайте також: За несплату ЄСВ під час карантину до ФОПів може застосовуватися адмінштраф, – ДПС

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»