• Посилання скопійовано

З 21 листопада штрафують за відсутність масок у громадських місцях: що потрібно знати?

20 листопада закон про запровадження адмінштрафу для громадян за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час карантину без респіраторів або захисних масок опубліковано в «Голосі України». Тож штрафувати за порушення почнуть з 21 листопада

З 21 листопада штрафують за відсутність масок у громадських місцях: що потрібно знати?

Нагадаємо, що 6 листопада Верховна Рада схвалила за основу і в цілому законопроєкт №3891 про штрафи за відсутність масок у громадських місцях. Він спрямований на запобігання розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-2019, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед населення України.

Згідно з інформацією з картки законопроєкту №389119 листопада Президент підписав цей Закон №1000-IX. 20 листопада його було опубліковано в «Голосі України». З текстом можна ознайомитися тут. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Отже, з 21 листопада за новою частиною ст. 44-3 КпАП будуть штрафувати за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Штраф встановлено у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

 

Коментар нашого юриста

Нагадаємо, що ще навесні 2020 р., з початку введення карантину, КУпАП поповнився статтею 44-3, яка передбачає відповідальність значний за розміром адмінштраф (17 тис – 34 тис грн для громадян та 34 тис – 170 тис грн – для посадових осіб) за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

При цьому під порушення цієї статті підпадали різні ситуації. Зокрема, Нацполіція намагалась штрафувати за відсутність маски. Втім, судова практика у переважній більшості випадків стала на бік громадян, підприємців та бізнесу – справи про адмінпорушення закривались за відсутності складу правопорушення штраф не застосовували. Про це ми писали тут.

І ось не так давно, а саме 06.11.2020 р, законопроект про адмінштрафи за відсутність маски був прийнятий Верховною радою, а вже 19.11.2020 – підписаний Президентом України. Що ж він змінив? 

В першу чергу, розмір штрафу за відсутність маски – раніше був значний у порівнянні з витратами на його оскарження. Проте змінилася і процедура застосування цього штрафу.

Раніше не було чіткого розуміння, кого саме штрафувати – працівника чи роботодавця, хто має забезпечувати працівників та громадян засобами індивідуального захисту. Стаття 44-3 КУпАП чітко не окреслювала суб’єктів «злочину».

Втім були й певні переваги –

  1. штраф мав бути застосований виключно за судовим рішенням 
  2. процедура застосування тривала доволі довго – суд може застосувати штраф не пізніщ як через три місяці з дня вчинення правопорушення (ст. 38 КУПАП). Да і більшість «порушників» взагалі була звільнена від штрафу.

Тепер перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою накладення штрафу від 170 грн до 255 грн. (ч. 2 ст. 44-3 КУпАП)

При цьому:

  1. маски можуть бути виготовлені самостійно, а не лише придбані в аптеках (медичні маски).
  2. штрафи не застосовуватимуть за перебування без маски на вулиці, незалежно від кількості людей навколо. Принаймні, до тих пір, поки Кабмін не введе обов’язок носіння масок і на вулицях.
  3. встановлені правила носіння маски – вона має закривати ніс та рот. Тож, носіння маски на шиї чи підборідді – це однозначно штраф. Доказом порушення може бути фото та відео.
  4. не сказано, що штраф застосовується до «працівників» чи «посадових осіб». Наразі, розуміємо, що йдеться про усіх громадян, які не мають маски чи маска не закриває ніс чи рот. Штрафувати, скажімо, водія, керівника, підприємця за відсутність маски у пасажирів чи працівників – не можуть, штрафувати будуть саме тих, хто не носить маску так, як треба.

Розглядати справи про адмінпорушення за ч. 2 ст. 44-3 КУпАП та застосовувати адмінштрафи на місці (тобто, в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину) можуть 

Щодо порушень інших правил карантину за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП, то залишається право на складення протоколів (ч. 1 ст. 255 КУпАП) за:

  • органами Нацполіції. 
  • закладами охорони здоров’я,
  • Держпродспоживслужбою (в межах повноважень).

Суди розглядатимуть справи та застосовуватимуть штрафи лише за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП в частині інших порушень правил карантину (ст. 221 КУпАП). Втім, застосований штраф за не носіння маски (про що має бути винесена відповідна постанова) може бути оскаржений в суд в загальному порядку.

 

Роз'яснення від голови Нацполіції

«Відповідно до нововведень, поліцейські тепер можуть не лише складати адміністративні протоколи за порушення карантину, а й на місці виносити рішення стосовно фізичних осіб, котрі перебувають у громадських будівлях чи транспорті без вдягнутих масок або респіраторів. Але першочергово поліцейські діятимуть превентивно, тобто спершу зроблять зауваження. І лише у випадку відмови будуть документувати дії правопорушника», - роз’яснив Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

 

***

Читайте також: Увага! Громадян штрафуватимуть за відсутність масок у транспорті та громадських місцях

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»