• Посилання скопійовано

За порушення прав осіб з інвалідністю на роботодавців чекатиме адмінштраф

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5421 щодо відповідальності за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю. Адмінштраф для посадових осіб та ФОПів становитиме від 136 до 255 грн

За порушення прав осіб з інвалідністю на роботодавців чекатиме адмінштраф
23 квітня Голова комітету з соцполітики, Третьякова, зареєструвала в ВРУ свій законопроєкт № 5421 щодо відповідальності за порушення законодавства про працевлаштування осіб з інвалідністю.

У пояснювальній записці наголошується, що одним з головних пріоритетів державної політики по відношенню до осіб з інвалідністю є їх трудова зайнятість, як важлива сторона кожного громадянина.

Через це Третьякова вважає за необхідне за необхідне законодавчо закріпити відповідальність посадових осіб підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців, за відмову в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності, з метою захисту прав та законних інтересів осіб з інвалідністю.

За текстом законопроекту за наведені вище дії буде передбачено новий адміністративний штраф.

За новою ст. 165-6 КпАП адмінштраф буде застосовано за:

  • відмову посадовими особами підприємств, ФОПами, в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення особи з інвалідністю на іншу роботу без її згоди з мотивів інвалідності, за винятком випадків, коли за висновком МСЕК стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров’я осіб з інвалідністю;
  • неподання посадовими особами підприємств, фізичними особами звітів про працевлаштування осіб з інвалідністю,
  • використання  не за цільовим призначенням наданих з Державного фонду соціального захисту осіб з інвалідністю дотацій, компенсацій, позик, відшкодування витрат на професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку осіб з інвалідністю, фінансової допомоги.

Розмір адмінштрафу за перше порушення становить від 8  до 15 нмдг (від 136 до 255 грн).

За повторне порушення будь-якого з перелічених вище - від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»