• Посилання скопійовано

Держпраці готується до перевірок роботодавців, які вказують у вакансії стать та вік кандидатів

За інформацією територіального управління Держпраці роботодавців, які вказують у вакансії стать та вік кандидатів, штрафуватимуть

Держпраці готується до перевірок роботодавців, які вказують у вакансії стать та вік кандидатів

8 січня в Україні почали діяти зміни до Закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Роботодавців, які вказують у вакансії стать,  вік кандидатів, расу або колір шкіри штрафуватимуть.

Про це у коментарі для Житомир.info розповів вчора, 11 січня, начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

«Сьогодні стаття 24-1 забороняє в рекламі про вакансію або прийом на роботу зазначати вік кандидата, стать, приналежність до будь-якої конфесії,  громадських організацій, відповідність раси. Відповідальність за таке – штраф у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, що становить 65 тис. грн. Якщо роботодавець набирає особисто на роботу і оголошує прийом на власне підприємство, то він не є суб’єктом, який надає послуги з посередництва, тому і застосувати такі фінансові санкції, дуже буде проблематично. Тому що будь-який суд не погодиться з нашими висновками. Якщо ці оголошення розміщені в засобах масової інформації, тоді настає відповідальність суб’єкта господарювання, тому що в даному випадку він буде рекламодавець, тому ЗМІ не несуть відповідальність за це, тому що вони рекламують те, що їм надав інший суб’єкт, тобто замовник. Якщо в оголошенні вказано «вантажник» чи «швачка», це не є дискримінацією, це назва професії, яка визначена класифікатором професій і посад», – розповідає начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

До Управління скарги від жителів області ще не надходили, а у випадку надходжень – інспектори здійснюватимуть позапланові перевірки.

«Скарг у нас ще не було, але я думаю, що якщо ми стикатимемося з такими скаргами, то будемо здійснювати позапланові перевірки. Людина повинна спочатку відвідати того роботодавця, який помістив дискримінаційну рекламу або на своєму сайті, або в ЗМІ, отримати негативну відповідь щодо можливого працевлаштування, і тоді з цього моменту, вважається, права громадянина України порушені, і тоді вона може здійснити звернення до Управління Держпраці у Житомирській області. Спочатку здійснюється перевірка, потім експерт робить висновок щодо наявності або відсутності порушення, і при наявності порушення накладається штраф відповідною постановою відповідальною особою Управління Держпраці в Житомирській області. Розглядати не порушення, а майбутнє порушення, ми не маємо права», – сказав Сергій Сечін.

 ***

Читайте також:

 А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Джерело: Держпраці у Житомирській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»