• Посилання скопійовано

Штрафи за порушення авторського права стануть більшими: прийнято за основу закон

Законопроєктом №5643, який сьогодні прийняла ВРУ за основу, посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав

Штрафи за порушення авторського права стануть більшими: прийнято за основу закон

6 жовтня Верховна Рада України прийняла за основу урядовий проєкт Закону №5643 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав". ЗА - 267 голосів народних депутатів України. Про це повідомив Т. Мельничук у своєму Телеграм-каналі.

Законопроєктом посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав та виключається адміністративна та кримінальна відповідальність за відсутність маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних.

Так, незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності, привласнення авторства на такий об’єкт (плагіат) або інше порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняються законом, призведе до накладення штрафу від 50 до 300 н.м.д.г. (850-5100 грн) (раніше було від 10 до 200 н.м.д.г.) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення (ст. 51-2 КУпАП).

Крім того, у ст. 176 ККУ пропишуть, що незаконне використання об’єктів авторського права (в тому числі літературних, художніх творів, комп’ютерних програм, баз даних (компіляцій даних), інших творів) і (або) суміжних прав (виконань, фонограм, фільмів, програм організацій мовлення), виготовлення, реклама, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для недозволеного обходу технологічного засобу захисту авторського права і (або) суміжних прав (в тому числі кардшейрінг), камкординг,  інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, буде каратися штрафом від 300 до 1000 н.м.д.г. (5100 - 17000 грн) (раніше було від 200 до 1000 н.м.д.г.) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, у зв'язку з втратою актуальності системою маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних, виключаються статті:

  • 164-9 КУпАП "Незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних";
  • 216 ККУ "Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок". 

У разі прийняття в цілому Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»