• Посилання скопійовано

ДПСУ вважає, що ПКУ не встановлює граничних термінів для надсилання податкових повідомлень-рішень

Лист ДПСУ від 10.04.2012 р. №632/6/10-1115/1558

ДПСУ надає податкову консультацію щодо надсилання податкових повідомлень-рішень за правилами, встановленими у п. 86.8 ПКУ.

На думку головного податкового органу, ця норма ПКУ стосується термінів прийняття відповідного податкового повідомлення-рішення, а не встановлює порядок і терміни його направлення (надіслання) платнику. Крім того, остання містить посилання на порядок, встановлений статтею 58 ПКУ.

При цьому приписами ПКУ та положеннями Порядку направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого Наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №985, не передбачено граничних термінів для надсилання податкових повідомлень-рішень.

Стосовно того, чи вважається податкове зобов’язання узгодженим (неузгодженим) у разі порушення податковим органом строків, встановлених пунктом 86.8 статті 86 ПКУ, зазначаємо, що порядок узгодження рішення податкового органу передбачено статтею 56 ПКУ. Так, платник має право протягом 10 днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, подати скаргу чи протягом такого самого терміну самостійно сплатити нараховану суму податкового (грошового) зобов’язання (п. 57.3 ст. 57 ПКУ).

Цікавим є той факт, що податкові органи дійсно не завжди дотримуються строків надсилання податкових повідомлень-рішень. Зокрема, за результатами проведення невиїзних перевірок в окремих випадках взагалі не надсилаються акти перевірок. Тож встановити дату, від якої потрібно відлічувати строки для направлення платнику податків податкових повідомлень-рішень, іноді взагалі неможливо. Тимчасом як податкові органи вирішують це питання дуже просто -- податкові повідомлення-рішення датуються датою винесення акта за такою невиїзною перевіркою.

На нашу думку, дуже важливо дотримуватися термінів надсилання податкових повідомлень-рішень, адже нагадаємо, що п. 86.8 ПКУ:

-- встановлює взаємозв’язок прийняття податкового повідомлення-рішення саме з датою вручення платнику податків акта перевірки,

-- відсилає до ст. 58 ПКУ, п. 58.3 якої містить спеціальний припис: «У разі якщо вручити податкове повідомлення-рішення неможливо через помилку, допущену контролюючим органом, податкове повідомлення-рішення вважається таким, що не вручено платнику податків».

Проте все ж таки важливим саме для дотримання 10-денного строку для сплати грошових зобов’язань або оскарження винесеного рішення є дата отримання податкового повідомлення-рішення, а не дата його складення.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»