• Посилання скопійовано

ДПІ не має права скасовувати рішення сільради про встановлення податкових пільг

Постанова ВСУ від 03.10.2011 р. у справі №21-206а11

ВСУ переглядає рішення ВАСУ (ухвала від 30.03.2011 р. у справі №К-11496/08), в якому суд дійшов до висновку, що особливість процесуальної правосуб'єктності податкової інспекції як суб'єкта владних повноважень в адміністративному судочинстві полягає у можливості звернення до суду лише у разі, якщо таке право прямо передбачено законом. Проте ані зазначеним Законом, ані іншими законами України не передбачено права органів ДПС на подання адміністративних позовів про визнання протиправним та скасування рішення органів місцевого самоврядування щодо встановленні додаткових пільг в оподаткуванні.

ВСУ постановою від 03.10.2011 р. у справі №21-206а11 визнає, що така позиція, зважаючи на постанову ВАСУ від 03.12.2009 р. у справі №К-20348/08, підтверджує неоднакове застосування і тлумачення судом одних і тих самих норм права.

Отже, ВСУ звертає увагу на те, що ВАСУ правильно витлумачив норму права та підтримує його позицію щодо відсутності у податкового органу повноважень на оскарження до адміністративного суду рішення органу місцевого самоврядування про встановленні додаткових пільг в оподаткуванні.

Від себе додамо, що з прийняттям ПКУ органи місцевого самоврядування не втратили права на надання податкових пільг з підстав та у порядку, що передбачені цим Кодексом (ст. 30 ПКУ).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»