• Посилання скопійовано

Збитковість господарської операції не свідчить про негосподарську діяльність юрособи

Постанова ВСУ від 28.02.2011 року у справі №21-13а11

Підприємства, укладаючи господарські договори, розуміють, що здійснюють підприємницьку діяльність, яка насамперед спрямована на отримання прибутку. І оскільки від цього у майбутньому залежать і їхні витрати, то бухгалтери вдаються до багатьох винаходів, щоб не показати збитків.
ВСУ у постанові від 28.02.2011 р. у справі №21-13а11 робить дуже важливий висновок: укладання госпсуб’єктами договорів купівлі-продажу (контрактів), навіть при їх наступному розірванні, свідчить про спрямованість діяльності на отримання доходу, що визначає останню як господарську. Однак господарська операція, направлена на отримання доходу, не завжди може мати позитивний економічний ефект, що є нормальним процесом здійснення господарської діяльності.
ВСУ вказує на те, що Підприємство при укладенні договору купівлі-продажу з нерезидентом мало на меті отримання прибутку і здійснювало свою діяльність відповідно до визначеної мети, проте його діяльність не дала очікуваного результату з не залежних від Підприємства причин, що спростовує висновки Інспекції про здійснення Підприємством негосподарської діяльності, тобто такої, що не передбачає мети отримання прибутку.
Збитковість господарської діяльності не може бути підставою для визначення такої діяльності як негосподарської.
Неотримання Підприємством доходу від окремої господарської операції не свідчить про те, що така операція не пов’язана з господарською діяльністю Підприємства, оскільки при здійсненні господарських операцій є звичайний комерційний ризик не отримати дохід від конкретної операції.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»