• Посилання скопійовано

Прикордонна служба тримає боржників «без права на виїзд» на особливому контролі

Роз’яснення Мін'юсту від 17.09.2012 р.

Ми вже неодноразово писали про те, що новою редакцією Закону України «Про виконавче провадження» у разі ухилення від сплати боргу державному виконавцю надано право звертатися до суду за встановленням тимчасового (до виконання зобов'язань) обмеження на виїзд боржника ? фізичної особи або керівника боржника ? юридичної особи за межі України (ст. 11).
Питання про таке тимчасове обмеження права виїзду вирішує суд за поданням державного виконавця і за погодженням з начальником відділу державної виконавчої служби (ст. 377-1 ЦПК України).
При цьому Мін'юст у роз’ясненні від 17.09.2012 р. звертає увагу на два важливі моменти:
1. Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, яке вирішується при виконанні судових рішень, постає, зокрема, в разі доведення факту ухилення боржника від виконання зобов’язання*.
2. Тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон діє до остаточного виконання зобов’язань за рішенням.
Причому у разі прийняття судом рішення про таке обмеження ухвала суду направляється до Державної прикордонної служби України. Тоді боржник зараховується до відповідного списку, який є на особливому контролі прикордонників. І лише у випадку виконання боржником своїх зобов'язань він знімається з контролю Державною прикордонною службою України на підставі відповідної постанови державного виконавця.
Наостанку нагадаємо, що суд розглядає подання державного виконавця про обмеження виїзду за кордон негайно без виклику чи повідомлення боржника. Тож за певних обставин фізособа може дізнатися про обмеження її виїзду за кордон лише при проходженні паспортного контролю на митниці.
------
* Аналогічну позицію викладено у постанові пленуму ВССУ з питань розгляду цивільних та кримінальних справ від 30.03.2012 р. №5.
------

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»