• Посилання скопійовано

Фантастику в життя: в Україні запровадили електронні браслети для підозрюваних

Наказ МВС від 09.08.2012 р. №696

З 20.11.2012 р. набирає чинності Кримінально-процесуальний кодекс, яким запроваджено нові правила «стеження» за підозрюваними та обвинуваченими, яких не триматимуть під вартою.
Так, у разі коли суд розглядатиме клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов'язаного з триманням під вартою, прокурор має право поставити, крім інших, вимогу про обов′язкове носіння електронного браслета (ч. 4 ст. 194 КПК).
Якщо для підозрюваного чи обвинуваченого застосовано домашній арешт, то працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за їхньою поведінкою мають право з'являтися у житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов'язаних із виконанням покладених на неї зобов'язань, використовувати електронні засоби контролю (ЕЗК) (ч. 5 ст. 181 КПК). Тобто це стосується лише осіб, які не перебувають під арештом (у СІЗО тощо), а на весь час слідства у кримінальній справи перебувають на волі.
Отже, що ж таке електронний браслет? Це електронний пристрій, виконаний у вигляді браслета, що закріплюється на тілі підозрюваного або обвинуваченого з метою його дистанційної ідентифікації та відстеження місцезнаходження, який призначений для носіння на тілі і захищений від самостійного знімання, пошкодження або іншого втручання у його роботу з метою ухилення від контролю та має сигналізувати про спробу особи здійснити такі дії.
Але, крім електронного браслета, МВС Наказом від 09.08.2012 р. №696 надає право застосовувати й інші засоби електронного контролю за підозрюваними, обвинуваченими: електронний моніторинг, мобільний контрольний пристрій, мобільний пульт моніторингу, персональний трекер, ретранслятор, сервер моніторингу, стаціонарний пульт моніторингу, стаціонарний контрольний пристрій.
Але ми не говоримо про тотальний контроль з боку правоохоронних органів, адже такі ЕЗК можуть застосовуватися лише на підставі ухвали слідчого судді, суду.
У разі виявлення несправностей або пошкодження ЕЗК, інших фактів, які свідчать про несанкціоноване знімання ЕЗК, черговий пульта моніторингу електронних пристроїв негайно доповідає керівнику. При цьому слід розуміти, що у такому разі буде проведено перевірку причин пошкодження пристрою, результати якої можуть бути невтішними для підозрюваного чи обвинуваченого.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»