• Посилання скопійовано

Лише покупець приймає рішення: повернути передоплату чи вимагати вже оплачений товар

Постанова ВСУ від 28.11.2011 р.

Підприємці під час укладення договорів вносять до їх змісту відомості, які, на їхню думку, можуть бути необхідними умовами для належного виконання сторонами договору своїх зобов’язань.
А якщо про ви щось забули, слід звернутися до приписів чинних ЦКУ та ГКУ.
Так, скажімо, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (ч. 2 ст. 693 ЦКУ).
Питання в тому, яким документом покупець повинен оформити таку вимогу. Це мають бути зміни до договору, це буде односторонній правочин, чи достатньо листа з проханням повернути кошти?
Наприклад, ВГСУ у постанові 18.01.2010 р. №42/423 вважає, що встановлене цією нормою право покупця вимагати від продавця повернення суми попередньої оплати є за своїм змістом правом покупця на односторонню відмову від зобов’язання. Тут вступають у дію приписи ч. 2 ст. 530 ЦКУ.
З іншого боку, є й інша проблема: що покупець має право вимагати ? гроші чи постачання товару?
ВГСУ у постанові від 26.01.2010 р. №1/300 дійшов висновку, що сторона не має права вимагати від контрагента сплати боргу, оскільки за договором є зобов’язання з постачання товару.
В іншій постанові, від 18.03.2010 р. №15/122, ВГСУ з урахуванням особливостей обставин справи (постачання відбулося частково без підтвердження повернення товару неналежної якості) вважає, що попередня оплата повертається лише у разі, коли товар не передано.
Розсудити ці дві проблеми взявся ВСУ, який у постанові від 28.11.2011 р. (перегляд постанови ВГСУ від 09.06.2011 р. у справі №43/308-10) доходить таких висновків.
Зі змісту норми ч. 2 ст. 693 ЦКУ вбачається, що умовою її застосування є неналежне виконання продавцем свого зобов’язання зі своєчасного передання товару покупцеві. А у разі настання такої умови покупець має право діяти альтернативно: або вимагати передання оплаченого товару від продавця, або вимагати повернення суми попередньої оплати.
Можливість обрання одного з цих варіантів правової поведінки є правом тільки покупця, а не продавця.
Отже, волевиявлення щодо обрання одного з варіантів вимоги покупця має бути вчинено ним в активній однозначній формі такої поведінки, причому доведеної до продавця.
Оскільки законом не визначено форму пред’явлення такої вимоги покупця, останній може здійснити своє право будь-яким шляхом: як шляхом звернення до боржника з претензією, листом, телеграмою тощо, так і шляхом пред’явлення через суд вимоги у визначеній законом процесуальній формі — формі позову.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»