• Посилання скопійовано

Не отримав лист про суму боргу — вже нічого нікому не винен?

Постанова ВГСУ від 04.07.2012 р. №20/5007/121/11

Не отримав лист про суму боргу — вже нічого нікому не винен?

Незважаючи на те, що чимало хто серед нас добре розуміє наслідки своїх дій, іноді ми дозволяємо собі прислухатися до порад сусідів, друзів чи просто знайомих...

Йдеться про ситуацію, коли певні обставини змушують нас дотримуватися безглуздої поради: «Якщо лист чи повідомлення не отримано, то й переживати немає за що — гірше вже не буде».

На жаль, іноді буває гірше. Особливо якщо лист чи повідомлення містять вимогу погасити борг (наприклад, за кредитним договором). 

Подібні поради можуть, радше, нашкодити, ніж допомогти, адже за певних обставин, справді, важливим є сам факт вручення кореспонденції. Проте у деяких випадках законодавець прирівняв факт вручення кореспонденції особі в руки до факту її здавання до поштового відділення.

Наприклад, Податковий кодекс України каже про факт вручення навіть за умови, якщо кореспонденцію було вручено законному представникові або надіслано на останню відому адресу місця проживання фізичної особи.

Вже не кажучи про те, що замість фізособи кореспонденцію можна вручити тому ж сусіду, який надав наведену вище пораду, або родичу, який випадково зайшов на пошту.

Отже, важливо зрозуміти: чи буде будь-яке ухилення від отримання кореспонденції (відмова прийняти кореспонденцію, нез'явлення на пошту для отримання повідомлення) вважатися фактом неналежного її вручення?

ВГСУ надає відповідь на поставлене запитання: ухилення боржника від одержання на підприємстві зв'язку листа, що містив вимогу про виконання грошового зобов'язання (відмова від його прийняття, нез'явлення на зазначене підприємство після одержання повідомлення про надходження рекомендованого або цінного листа), не дає підстав вважати вимогу непред'явленою (див. також лист ВГСУ від 29.04.2013 р. №01-06/767/2013).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»