• Посилання скопійовано

Учасник ТОВ має право отримувати будь-яку інформацію про його діяльність

Учасник ТОВ має право на одержання інформації щодо діяльності товариства і документів, які містять таку інформацію, що кореспондується із обов'язком ТОВ їх надати

Учасник ТОВ має право отримувати будь-яку інформацію про його діяльність

Учасник ТОВ, який прийняв рішення покинути підприємство, має право на отримання вартості частини майна товариства, пропорційну до його частки у статутному капіталі (ст. 54 Закону про госптовариства).

Деякі учасники, розуміючу ймовірну долю майна, перед тим як подати заяву на вихід з ТОВ, вважають за потрібне підготуватися (учасник ТОВ має право одержувати інформацію про діяльність товариства). На його вимогу товариство зобов'язане надати для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів (п. «д» ч. 1 ст. 10 Закону про госптовариства).

Чи може товариство відмовити в наданні такої інформації?

Не виключено, що учасник ТОВ отримає листа про розгляд таких вимог у день проведення загальних зборів. У такому разі він матиме право звернутися до суду та витребувати всю не надану інформацію про діяльність товариства.

Яку позицію з цього приводу займає суд? Норми п. «г» ч. 1 ст. 10 Закону про госптовариства та ч. 1 ст. 88 ГКУ дають право на висновок щодо права фізособи (чи юрособи) як учасника ТОВ на одержання інформації щодо діяльності товариства і документів, які містять таку інформацію, що кореспондується із обов'язком ТОВ їх надати.

ВГСУ також звертає увагу на те, що вищезазначені положення не містять прямої вказівки на процедуру отримання учасником товариства інформації, а тому ці питання можуть бути врегульовані установчими документами. Якщо статут не містить такого порядку, то товариство має надати учаснику інформацію у спосіб, в який просить учасник у письмовому запиті. 

Закон також не встановлює обмежень щодо періоду, за який учасник товариства має право отримувати інформацію. А отже, таку інформацію можна отримати й за весь період діяльності ТОВ.

Чи можуть бути такі документи надіслані на електронну пошту запитувача (учасника ТОВ)? Суд вважає, що можуть, але з дотримання вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» (Постанова ВГСУ від 15 січня 2014 року Справа №914/2883/13).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»